Sunday, July 21, 2024
22.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

10 ianuarie – Ziua internațională a consumului rațional de energie electrică

spot_imgspot_img

Celebrată la nivel mondial la 10 ianuarie, Ziua economisirii energiei (National Cut Your Energy Costs Day) evidenţiază necesitatea utilizării eficiente a resurselor şi economisirea de curent electric.

RENERGY

Semnificația acestei zile constă în promovarea conștientizării cu privire la gestionarea responsabilă a energiei și la necesitatea de a reduce amprenta noastră de carbon.

Relevanţa Zilei economisirii energiei electrice pentru societate, în general, este conferită de marcarea sa în numeroase ţări, unde mass-media aleg adesea această zi pentru a publica sfaturi de economisire a energiei pentru cititorii lor. Există multe decizii simple şi cu costuri reduse sau fără costuri care pot fi luate pentru a reduce costurile cu energia. Cu cât folosim mai puţină energie, cu atât este mai bine şi pentru mediu.

 1. Utilizați aparate eficiente din punct de vedere energetic:
  Optați pentru aparatele electrocasnice cu un rating Energy Star ridicat. Aceste aparate sunt concepute pentru a consuma mai puțină energie fără a compromite funcționalitatea.
 2. Îmbunătățiți izolarea casei:
  Îmbunătățiți izolația casei dvs. pentru a reduce nevoia de încălzire sau răcire excesivă. O izolație adecvată poate avea un impact semnificativ asupra consumului de energie și poate contribui la un mediu de viață mai confortabil.
 3. Management sistematic al încălzirii și răcirii:
  Monitorizați și reglați în mod regulat sistemele de încălzire și răcire. Luați în considerare termostatele programabile și asigurați-vă că sistemele HVAC sunt bine întreținute pentru a funcționa eficient.
 4. Adoptați practici de iluminat responsabile:
  Treceți la opțiuni de iluminat eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi becurile cu LED. În plus, faceți-vă un obicei din a stinge luminile atunci când nu le folosiți și utilizați lumina naturală ori de câte ori este posibil.
 5. Optimizați procesele tehnologice:
  În întreprinderi și industrii, optimizarea proceselor tehnologice poate duce la economii substanțiale de energie. Aceasta include adoptarea de utilaje și tehnologii eficiente din punct de vedere energetic.
 6. Promovarea energiei regenerabile:
  Explorați și investiți în surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară sau eoliană. Sprijinirea și implementarea soluțiilor de energie durabilă contribuie la un viitor mai verde și mai durabil.

Implicații mai largi ale eficienței energetice:

 1. Impact asupra mediului:
  Consumul redus de energie se traduce în mod direct printr-un impact mai redus asupra mediului. Un consum redus de energie înseamnă mai puține emisii de gaze cu efect de seră și o amprentă de carbon mai mică.
 2. Beneficii economice:
  Măsurile de eficiență energetică duc adesea la economii de costuri atât pentru persoane fizice, cât și pentru întreprinderi. Acest lucru nu numai că are un impact pozitiv asupra rezultatului final, dar contribuie, de asemenea, la sustenabilitatea economică la scară mai largă.
 3. Obiective de sustenabilitate globală:
  Adoptarea eficienței energetice se aliniază cu obiectivele și angajamentele globale de sustenabilitate. Prin participarea activă la practicile de reducere a consumului de energie, indivizii și organizațiile contribuie la o lume mai durabilă și mai rezistentă.

Economisirea energiei este esenţială în lupta cu schimbările climatice şi pentru a reduce dependenţa energetică a UE, notează site-ul Parlamentului European. Îmbunătăţirea eficienţei energetice ar putea reduce nu doar emisiile de CO2, ci şi factura anuală a UE pentru importurile de energie. Noile obiective adoptate de Parlament în iulie 2023 stabilesc o reducere colectivă a consumului de energie de cel puţin 11,7% la nivelul UE până în 2030 (comparativ cu proiecţiile Scenariului de referinţă 2020). Ţările UE trebuie să economisească în medie 1,5% pe an. Economiile de energie vor trebui să înceapă cu 1,3% pe an până la sfârşitul anului 2025, ajungând progresiv la 1,9% până la sfârşitul anului 2030. Pentru atingerea acestor obiective, măsuri la nivel local, regional şi naţional vor acoperi diferite sectoare: administraţie publică, construcţii, companii, centre de date, etc, arată https://www.europarl.europa.eu/. Eurodeputaţii au insistat asupra unor obiective specifice şi realizabile: sectorul public trebuie să-şi reducă consumul final de energie cu 1,9% pe an; ţările UE trebuie să asigure renovarea în fiecare an a cel puţin 3% din clădirile publice pentru a fi transformate în clădiri cu emisii zero sau cu consum de energie aproape de zero; vor exista noi standarde pentru sisteme de încălzire de cartier eficiente.

Clădirile din UE sunt responsabile de 40% din consumul de energie şi de 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. Încălzirea şi răcirea clădirilor şi a apei calde menajere reprezintă 80% din consumul de energie casnic.

În martie 2023, Parlamentul a aprobat planurile pentru un sector al construcţiilor neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Regulile de îmbunătăţire a performanţei clădirilor includ măsuri care să contribuie la reducerea facturilor la energie şi a sărăciei energetice. Toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero începând cu 2028. Pentru clădirile noi ocupate, operate sau deţinute de autorităţile publice, termenul limită este 2026. Eficientizarea energetică a clădirilor din UE şi reducerea dependenţei de combustibilii fosili prin investiţii în renovare va permite reducerea consumului de energie al clădirilor şi a emisiilor din sector până în 2030. Iniţiativa valului de renovări propusă de Comisie în 2020 urmăreşte să dubleze renovările energetice ale clădirilor până în 2030, să promoveze renovările în peste 35 de milioane de clădiri şi să creeze până la 160.000 de locuri de muncă în sectorul construcţiilor, evidenţiază sursa citată.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE