Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

100 MW de energie solară până în 2025

spot_imgspot_img

Guvernul a aprobat astăzi limita de capacitate de 100 MW pentru centralele fotovoltaice ce pot fi instalate până în anul 2025, în baza mecanismului de facturare netă. Aceste cote sunt alocate la trei categorii de consumatori în funcție de ponderea fiecăreia în consumul anual de energie din Moldova.


Astfel, pentru consumatorii casnici sunt alocați 43 MW, instituțiile publice 7 MW și alte tipuri de consumatori – 50 MW. Evidența pe categorii de consumatori va permite mai multor instituții publice să instaleze panouri fotovoltaice și să beneficieze de energie regenerabilă în mod direct proporțional față de consumul pe care îl au.


Aceste cote sunt alocate suplimentar la capacitățile instalate deja, care în ultimii doi ani au înregistrat o creștere exponențială, datorită creșterii prețurilor la resursele energetice, după începerea războiului din Ucraina și criza energetică, mai ales în partea ce ține de proiectele fotovoltaice utilizate în cadrul mecanismului de contorizare netă. La finele lunii noiembrie 2023, în baza mecanismului de contorizare netă au fost instalate capacități de generare de peste 93 MW. Astfel, potențialul de instalare a capacităților pentru autoconsum a fost net demonstrat, motiv pentru care s-a decis trecerea de la contorizare netă la facturare netă, în Legea cu privire la promovarea surselor de energie regenerabilă.


De asemenea, potrivit modificărilor aprobate astăzi de Guvern, vor fi introduse limite de putere de capacitate individuală pentru mecanismul de facturare netă pentru instalații fotovoltaice. Acestea urmează a fi stabilite individual pentru fiecare consumator final, conform unei formule, luând în calcul valoarea maximă a consumului mediu anual din ultimii 3 ani calendaristici și energia electrică generată de o instalație.


Furnizorii de energie electrică vor procura de la prosumatorul respectiv doar cantitatea de energie electrică generată în limita plafonului de capacitate individuală. Plafoanele de capacitate individuale ce urmează a fi oferite pentru implementarea mecanismului de facturare netă se vor aplica de la data de 1 martie 2024, alocând suficient timp acelor prosumatori care deja sunt pe punctul de a pune proiectul în execuție avand toate actele agreate conform capacității instalate.

Decizia vine se sprijine efortul Republicii Moldova de a crește ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie al țării de la 6 la 30% până în 2030, astfel facilitând accesul cetățenilor de a juca un rol important în decarbonizarea economiei naționale.

Modificările au fost elaborate de către Ministerul Energiei, cu suportul Proiectului USAID Securitatea Energetică, în baza mai multor analize i modelări aprofundate de piață cât și de sistem, pentru a putea evalua capacitățile surselor regenerabile care pot fi integrate la nivel de sistem în anii următori.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE