spot_imgspot_img

26 ianuarie a fost desemnată Ziua internațională a energiei verzi

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a desemnat în mod oficial data de 26 ianuarie drept Ziua internațională a energiei curate, aliniind-o la data înființării Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA) în 2009.

Această decizie are o mare importanță, deoarece întărește angajamentul global de a promova o tranziție energetică echitabilă.

Rezoluția de instituire a acestei zile a beneficiat de o cofacilitare din partea Emiratelor Arabe Unite și a Panama, ceea ce evidențiază efortul de colaborare din spatele acestei inițiative.

Crearea de către ONU a Zilei internaționale a energiei curate subliniază importanța incluziunii în căutarea de soluții energetice curate.

Ea oferă o ocazie dedicată pentru a prezenta inovațiile și progresele care pot accelera realizarea Agendei de dezvoltare durabilă 2030.

Acest demers simbolizează o recunoaștere mai largă a rolului esențial pe care IRENA l-a jucat încă de la înființarea sa în 2009 în accelerarea tranziției la nivel mondial către energia regenerabilă.

IRENA, ca răspuns la rezoluția ONU, a susținut-o cu entuziasm, considerând-o un pas semnificativ în direcția realizării unei tranziții energetice echitabile și incluzive.

Francesco La Camera, directorul general al IRENA, și-a exprimat aprecierea față de ONU și de statele sale membre, în special față de EAU și Panama, pentru rolul lor în co-finațarea rezoluției.

El a subliniat că Ziua internațională a energiei curate evidențiază modul în care tranziția energetică a devenit un punct central în abordarea schimbărilor climatice, în sporirea bunăstării și în impulsionarea schimbărilor sistemice pentru o mai mare accesibilitate energetică, reducerea disparităților și economii și societăți rezistente.

Această inițiativă a ONU oferă o platformă pentru ca atât actorii tradiționali, cât și cei netradiționali să își prezinte contribuțiile la sisteme energetice moderne accesibile, fiabile și durabile.

Ea avansează în mod colectiv progresele înregistrate în direcția agendei de dezvoltare durabilă 2030 și reiterează angajamentul lumii față de accesul universal la energie curată și față de obiectivele Acordului de la Paris.

În contextul apropierii celei de-a 28-a Conferințe a părților (COP28), care va avea loc la Dubai, rezoluția ONU subliniază necesitatea urgentă a unei abordări globale coordonate pentru a aborda provocările energetice.

Aceasta se aliniază la scenariul IRENA privind 1,5°C și la agenda COP28, subliniind imperativul de a crește ponderea surselor de energie regenerabilă și curată până în 2030 pentru a facilita o tranziție energetică echitabilă și durabilă.

Perspectiva IRENA privind tranziția energetică mondială subliniază necesitatea triplării adaosului anual de capacități de energie regenerabilă, trecând de la aproximativ 300 de gigawați (GW) la o medie de 1 000 GW până în 2030 la scară mondială.

RECENTE

Uzbekistan, Azerbaidjan și Kazahstan lansează o companie de energie verde pentru proiectul transcontinental Green Corridor

Într-un interviu exclusiv pentru Trend, viceministrul Energiei din Uzbekistan, Umid Mamadaminov, a dezvăluit că...

Din 2025, firmele mari din Moldova vor putea cumpăra gaze de pe piața liberă prin BRM EST

În Republica Moldova, întreprinderile mari vor putea achiziționa gaze naturale la tarife reglementate doar...

Moldelectrica activează operarea în regim izolat pe liniile de interconexiune cu România

Moldelectrica a activat recent regimurile de insularizare pe patru linii electrice aeriene (LEA) de...

SIMILARE

Venituri în scădere în industria fotovoltaică: analiza performanțelor financiare ale marilor patru jucători

Ultima săptămână a adus raportările financiare ale celor mai mari companii din industria fotovoltaică...

Azerbaidjanul în fața tranziției verzi: Leadership climatic între provocări și oportunități

Anul acesta, Baku va deveni centrul atenției mondiale pentru climă, găzduind COP29 – cea...

“4+” pentru aeroportul din Bruxelles în cadrul programului Airport Carbon Accreditation

Aeroportul din Bruxelles a obținut acreditarea Nivelului 4+ în programul de Acreditare a Carbonului,...