Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

445 de familii din Chișinău economisesc 40% la căldură

spot_imgspot_img

445 familii din patru blocuri de locuit din Chișinău vor avea facturi cu 40% mai mici la căldură, datorită sistemelor de distribuție pe orizontală a agentului termic, mai eficient decât cel vertical.

Ei vor plăti pentru căldură exact cât vor consuma, grație contoarelor instalate la fiecare apartament. Totodată, își vor putea regla individual temperatura în fiecare cameră din apartamente.

Blocurile au fost dotate cu Puncte Termice Individuale, care reduc pierderile în rețea și încălzesc apa din sistemul de încălzire în funcție de necesitate. Toate acestea sunt posibile grație unei investiții de peste un milion de euro a Uniunii Europene, prin intermediul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

De anul viitor, Fondul rezidențial de eficiență energetică, care urmează a fi creat, ar urma să susțină asemenea măsuri de eficiență energetică, atrăgând finanțări externe, inclusiv de la bănci și contribuții ale beneficiarilor.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE