Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

92 milioane de Euro pentru modernizarea CET-1

spot_imgspot_img

Guvernul a autorizat astăzi construcția a două noi centrale de cogenerare cu o capacitate totală de 55 MW energie electrică și cel puțin 43 Gcal/h energie termică. Acestea vor înlocui fosta CET-1 dată în exploatare încă în anul 1951 și vor contribui la majorarea capacității de producere interne a energiei electrice și asigurare a securității energetice a țării.

Centralele vor funcționa cu motoare cu ardere internă, care reprezintă o tehnologie flexibilă cu potențial și pentru echilibrarea sistemului energetic al Republicii Moldova – foarte necesar pentru dezvoltarea surselor regenerabile de energie. Totodată, noile centrale vor contribui la dezvoltarea sistemului de termoficare din municipiul Chișinău și asigurarea eficientă și fiabilă cu energie termică a consumatorilor.

Construcția celor două centrale este planificată până la finele anului 2025 și este sprijinită financiar de către Banca Mondială, în cadrul Proiectului de Îmbunătățire a Eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (PIESACET-2), iar valoarea lucrărilor este de 92 milioane de Euro.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE