spot_imgspot_img

Deblocarea conductei Trans-Balcanice: Soluție strategică pentru aprovizionarea cu gaze a Moldovei și Ucrainei

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Un nou studiu al Secretariatului Comunității Energiei analizează potențialul comercial al Conductei Trans-Balcanice (CTB) ca soluție esențială de siguranță pentru aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova și Ucrainei, în special în contextul suspendării fluxurilor de gaze prin sistemul de conducte al Ucrainei.

Raportul intitulat Îmbunătățirea atractivității comerciale a sistemului Conductei Trans-Balcanice – Analiză și Recomandări, lansat în urma Forumului Gazelor din 2024, scoate în evidență provocările principale care trebuie abordate pentru a valorifica pe deplin potențialul CTB. Printre aceste provocări se numără tarifele ridicate de transport și cooperarea limitată între Republica Moldova, Ucraina și statele membre ale Uniunii Europene (Bulgaria, România, Grecia).

Raportul consolidează concluziile cheie din cadrul recentului Forum al Gazelor, subliniind necesitatea urgentă de a întări cooperarea regională și de a îmbunătăți cadrele de reglementare. În timpul desfășurării studiului, cu implicarea activă a Secretariatului Comunității Energiei, Republica Moldova și Ucraina au inițiat o colaborare mai strânsă, ceea ce a dus la creșterea capacității ferme cu 0,4 miliarde de metri cubi în flux invers între cele două țări – un progres semnificativ, chiar dacă la început de drum.

Studiul face, de asemenea, apel la autoritățile de reglementare pentru a dezvolta tarife transparente care să reflecte mai bine schimbările fluxurilor de gaze în peisajul post-tranzit prin Ucraina. Se solicită, de asemenea, dezvoltarea unui model comercial atractiv și conform pentru fluxurile inverse, tarife competitive și investiții tehnice suplimentare, pentru a debloca pe deplin potențialul CTB.

Consolidarea cooperării și armonizarea reglementărilor sunt critice pentru maximizarea eficienței conductei, nu doar pentru a deservi regiunea, ci și pentru a aduce beneficii întregii Europe.

RECENTE

Apel pentru depunerea dosarelor la Competiția Moldova Eco Energetică ediția 2024

Centrul Național pentruEnergie Durabilă (CNED) anunță lansarea apelului pentruînscrierea proiectelor în cadrul Competiției Moldova Eco Energetică ediția 2024, eveniment dedicat sectoruluipublic și orientat spre promovarea eficienței energetice șia surselor de energie regenerabilă. Competiția din acest an se concentrează pe sectorulpublic, având drept scop identificarea și recunoaștereaproiectelor care aduc un impact pozitiv în comunități șicontribuie la un consum responsabil al resurselor. Proiectele eligibile sunt cele implementate în perioada 1 ianuarie 2022 - 01 octombrie 2024 și care nu au participatla edițiile anterioare ale competiției. Participanții pot înscrie proiectele la una dintreurmătoarele categorii: Cel mai bun proiect de eficiență energetică în clădiripublice (izolarea termică, schimbarea geamurilor etc.). Cel mai bun proiect de producere a energiei electriceregenerabile (instalații fotovoltaice, turbine eoliene etc.). Cel mai bun proiect de producere a energiei termiceregenerabile (colectoare solare, pompe de căldură, centrale pe biomasă). Cel mai bun proiect de eficiență energetică în iluminatulstradal (inclusiv soluții integrate cu surse regenerabile). Cel mai bun proiect de eficiență energetică și/sau energieregenerabilă implementat de...

Biomasa: Soluția energetică durabilă a Moldovei – proiecte viabile cu performanțe de peste 10 milioane EUR în 15 ani

Un nou studiu lansat pe 23 septembrie arată că Republica Moldova dispune de cantități...

“4+” pentru aeroportul din Bruxelles în cadrul programului Airport Carbon Accreditation

Aeroportul din Bruxelles a obținut acreditarea Nivelului 4+ în programul de Acreditare a Carbonului,...

Turbină eoliană transformată într-o locuință compactă și sustenabilă

Ai visat vreodată să trăiești într-o turbină eoliană? Ei bine, acest vis a devenit...

SIMILARE

ANRE prelungește cu un an obligația de serviciu public pentru Moldovagaz ca furnizor de ultimă opțiune a gazelor naturale

Astăzi, 8 octombrie 2024, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică...

Energocom solicită ANRE aprobarea prețului reglementat pentru stocurile de gaze naturale

La data de 1 octombrie 2024, Societatea pe Acțiuni Energocom a înaintat către Agenția...

Primele tranzacții SPOT cu gaze naturale în Moldova pe BRM EST

Pe 30 septembrie 2024, BRM EST din Chișinău a realizat primele tranzacții pe Piața...