În urma finalizării etapei de clarificare a documentației de licitație pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice de mari dimensiuni, Comisia de licitație a aprobat joi, 24 Octombrie, un set de modificări incluse în documentația oficială a licitației.
Principalele modificări includ definirea termenilor „investitor” și „instalație de racordare,” eliminarea termenului „societate de proiect” pentru a evita ambiguitățile și clarificări asupra duratei schemei de sprijin „preț fix.” Modificările adaugă posibilitatea emiterii garanțiilor de ofertă și de bună execuție a contractului în Dolari sau Euro și permit depunerea ofertelor în limbile română și/sau engleză. Totodată, la cererea producătorului eligibil mare, termenul de depunere a garanției de bună execuție poate fi extins cu până la 10 zile lucrătoare.
DOCUMENTAȚIA DE LICITAȚIE cu privire la acordarea statutului de producător eligibil mare pentru investitorii care dezvoltă Centrale electrice fotovoltaice cu o capacitate sprijinită de până la 60 MW, care urmează să fie instalate în amplasamentele selectate de către aceștia
DOCUMENTAȚIA DE LICITAȚIE cu privire la acordarea statutului de producător eligibil mare pentru investitorii care dezvoltă Centrale electrice eoliene terestre (onshore), cu o capacitate sprijinită de până la 105 MW, care urmează să fie instalate în amplasamentele selectate de către aceștia
Investitorii interesați pot depune dosarele începând cu 31 octombrie 2024. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 31 martie 2025, ora 23:59 (EET). Deschiderea ofertelor va avea loc pe 1 aprilie 2025, ora 09:00 (EET).
Dosarele investitorilor trebuie să includă cererea de participare, oferta tehnică, oferta financiară valabilă 180 de zile de la termenul limită, și garanția bancară pentru capacitatea ofertată, conform documentației de licitații.
Odată finalizată instalarea centralelor electrice licitate, ponderea energiei regenerabile în consumul național va crește de la 10% la finele anului 2023 la 16,6%, contribuind la atingerea obiectivului de 30% energie regenerabilă în consumul final până în 2030.
Republica Moldova a inițiat o licitație pentru construcția unor centrale electrice eoliene terestre de până la 105 MW și centrale fotovoltaice de până la 60 MW. Investitorii selectați vor obține statutul de producător eligibil mare, beneficiind de garanții pentru achiziționarea energiei produse pe o perioadă de 15 ani.