spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

Măsuri de urgență pentru asigurarea continuității aprovizionării cu energie electrică în Republica Moldova

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat, astăzi, în contextul stării de urgență, o serie de măsuri care vor asigura continuitatea aprovizionării consumatorilor cu energie electrică și controlul tuturor proceselor în acest scop.

Pentru a reduce consumul de energie, începând cu 1 ianuarie 2025, administratorii clădirilor publice și ai unităților comerciale vor limita iluminatul interior al clădirilor cu cel puțin 30%, vor deconecta vitrinele, iluminatul decorativ, vor limita funcționarea scărilor rulante ș.a.

Întreprinderile cu proces de producere energofag vor organiza programul de lucru astfel încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor de vârf 07.00-11.00 și 18.00-23.00. 

Administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare vor plasa anunțul cu recomandarea de a nu folosi ascensorul în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru evitarea blocării în mers a acestuia.

Iar, administratorii întreprinderilor de alimentare cu apă și canalizare vor regla regimul de funcționare a pompelor bazinelor de acumulare pentru a reduce la minimum consumul de energie electrică între orele 07.00-11.00 și 18.00-23.00 și vor utiliza la maximum potențialul bazinelor de acumulare.

Pentru a spori conștientizarea economisirii resurselor energetice, instituțiile mass-media vor asigura difuzarea, în orele de maximă audiență, a materialelor informative privind consumul eficient și rațional de resurse energetice.

Premierul Dorin Recean a subliniat că, în condițiile actuale, este important să fie folosite în totalitate capacitățile proprii de producție și import a energiei electrice. „Vom valorifica la maxim centralele electrice și mulțumesc celor care au investit până acum în sectorul energiei regenerabile. Această investiție rezolvă acum problema asigurării cu energie electrică. Guvernul va încuraja în continuare aceste întreprinderi: ne ajută orice megawatt de energie produs în țară, la costuri corecte. Să fim solidari, împreună să depășim această situație impusă din exterior”, a accentuat prim-ministrul.

Decizia CSE prevede că, începând cu 1 ianuarie 2025, între orele 06:00 – 23:00, energia electrică produsă în țară va fi tranzacționată doar pe piața internă. Exportul acesteia va fi interzis în acest interval de timp, cu excepția zilelor de odihnă și a sărbătorilor zile nelucrătoare. Prim-ministrul Dorin Recean a punctat că aceasta este o măsură temporară, de solidarizare pentru depășirea situației din sectorul energetic.

Pentru valorificarea eficientă a surselor de generare a energiei, vor fi deblocate capacitățile de racordare la rețeaua de energie electrică pentru potențialii producători care au fost deținători de avize de racordare a centralelor electrice și care au finalizat cel puțin etapa coordonării cu operatorul de sistem a proiectului de execuție pentru respectiva centrală electrică.

Decizia mai prevede faptul că, în perioada stării de urgență, între participanții pieței cu amănuntul și angro a energiei electrice nu vor fi calculate penalități în cazul nerespectării termenului de achitareAceeași măsură este aplicată și în cazul gazelor naturale furnizate/livrate, pentru o perioadă ce nu va depăși 45 de zile.

O altă măsură aprobată permite amplasarea temporară, pe perioada stării de urgență, a generatoarelor electrice pe terenurile proprietate publică, adiacente proprietății private, fără coordonarea prealabilă a schemei de amplasare, cu respectarea normelor de siguranță, acces și ordine publică. Administrațiile publice locale și instituțiile publice care dispun de centrale termice care funcționează pe bază biocombustibili solizi le vor utiliza pe acesta, în mod prioritar.

Începând cu 16 decembrie, Republica Moldova se află în stare de urgență, în legătură cu potențială criză umanitară în regiunea transnistreană prin nerespectarea de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului. Aceasta ar putea duce inclusiv la întreruperea producției de energie electrică generată de Centrala de la Cuciurgan. 

RECENTE

Hidroelectrica vrea să intre pe piața din Moldova prin achiziții de proiecte regenerabile și portofolii de furnizare

Din 5 mai 2025, Hidroelectrica are un Consiliu de Supraveghere complet reînnoit, condus de...

Energocom a cumpărat în aprilie energie electrică mai ieftină decât în primele trei luni ale anului

În luna aprilie 2025, SA Energocom a achiziționat circa 339 de mii MWh de...

Se cunosc membrii Comisiei care va gestiona proiectele din sandboxulu energetic

Guvernul a aprobat componența nominală a Comisiei pentru spații de testare inovativă în materie...

Ministerul Energiei pregătește deja strategia de iarnă 2025–2026. Gazele și energia electrică, în centrul atenției

Ministerul Energiei a anunțat oficial inițierea elaborării proiectului Hotărârii de Guvern privind aprobarea Planului...

SIMILARE

Hidroelectrica vrea să intre pe piața din Moldova prin achiziții de proiecte regenerabile și portofolii de furnizare

Din 5 mai 2025, Hidroelectrica are un Consiliu de Supraveghere complet reînnoit, condus de...

Energocom a cumpărat în aprilie energie electrică mai ieftină decât în primele trei luni ale anului

În luna aprilie 2025, SA Energocom a achiziționat circa 339 de mii MWh de...

Se cunosc membrii Comisiei care va gestiona proiectele din sandboxulu energetic

Guvernul a aprobat componența nominală a Comisiei pentru spații de testare inovativă în materie...

Al treilea gigant fotovoltaic așteaptă aprobarea Guvernului: 54 MW la Țambula

Ministerul Energiei a lansat consultarea publică pentru un proiect de Hotărâre de Guvern care...

NZEB 2030 intră în consultare publică: Guvernul vizează extinderea clădirilor ultra‑eficiente energetic în Moldova

Ministerul Energiei a lansat consultarea publică pentru Proiectul Hotărârii de Guvern privind aprobarea Planului...

Moldelectrica cere majorarea tarifului de transport la 30,72 bani/kWh

În cadrul consultării publice organizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energetică, Moldelectrica a...

Ministrul Energiei s-a întors de la Istanbul: Coridorul Vertical și parteneriatele regionale, în prim-plan

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a revenit recent din Turcia, unde a participat la Istanbul...

Ministerul Energiei pregătește noi modificări la HG 1037/2023 privind exproprierile pentru linia electrică Vulcănești–Chișinău

Ministerul Energiei a anunțat recent intenția de a modifica Hotărârea Guvernului nr. 1037/2023, care...

Pe 7 mai, Parlamentul dezbate modificarea Legii eficienței energetice

Parlamentul urmează să dezbată în primă lectură proiectul de lege nr. 146/2025 pentru modificarea...