spot_imgspot_img

Amânare de ultim moment a deciziei de divizare a piețelor de energie electrică din Franța și Germania

spot_imgspot_img

Asociația operatorilor de rețele Entso-E a confirmat pentru Euractiv că poziția, care este în curs de discuție între operatorii de rețele din Europa Centrală și care trebuia inițial să fie publicată lunea viitoare, este acum „planificată pentru primăvara anului 2025”, după cum a raportat pentru prima dată Table Media.

Pentru moment, întârzierea evită o ciocnire așteptată între țările din Europa Centrală, care sunt din ce în ce mai afectate de funcționarea rețelelor electrice ale vecinilor lor.

Întârzierea de ultim moment se datorează „unui dialog cu Comisia Europeană cu privire la domeniul de aplicare al studiului privind zona de ofertare”, a declarat Entso-E.

Operatorii de rețea au fost însărcinați inițial să redacteze raportul în toamna anului 2022, urmând ca acesta să fie publicat în al treilea trimestru al anului 2024, iar apoi la 27 ianuarie. Întârzierea luării unei decizii poate reflecta sensibilitatea politică a problemei.

Franța, care are un sistem energetic puternic centralizat, se opune ideii de divizare a piețelor sale de energie. În Germania, sudul, avid de electricitate și cu puține turbine eoliene, se teme că trebuie să plătească o primă pentru energia eoliană din nord.

Piețele de energie din Europa ar trebui să reflecte capacitatea fizică a rețelei de a transporta electricitatea. În zonele geografice în care energia poate circula liber, normele UE prevăd că ar trebui să existe un preț unic pentru electricitate. Însă, în 2022, ACER, autoritatea UE de reglementare în domeniul energiei, a constatat că acest lucru nu este valabil pentru Franța și Germania și că, prin urmare, fluxurile de energie din Europa Centrală sunt distorsionate.

Spre deosebire de alte țări din UE, precum Suedia și Italia, unde prețurile la energie electrică variază în funcție de regiune, în funcție de capacitatea rețelei, cele mai mari țări ale blocului comunitar au un singur preț la energie electrică.

Acest lucru a condus la fluxuri mari de energie electrică în interiorul țării, care uneori se varsă în rețelele țărilor vecine și provoacă perturbări. Se așteaptă ca această problemă să fie rezolvată prin zone regionale de tarifare mai mici, mai degrabă decât prin zone naționale mai mari.

16 operatori de rețea din 12 țări ale UE, din Franța până în Polonia și Slovenia, vor formula o recomandare cu privire la oportunitatea divizării piețelor din Franța și Germania, înainte ca țările UE implicate să fie de acord în unanimitate, decizia finală revenind Comisiei Europene.

RECENTE

Energocom cumpără, în premieră, energie electrică de pe Bursa Română de Mărfuri

Energocom a cumpărat astăzi, în premieră, 15 MWh energie electrică de pe Bursa Română...

UTM lansează un curs gratuit pentru formarea auditorilor energetici în industrie

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), în parteneriat cu Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED),...

Acord istoric: Cinci țări vor construi un coridor de hidrogen de 4.000 km între Africa de Nord și Europa

Algeria, Austria, Germania, Italia și Tunisia au semnat o declarație comună pentru dezvoltarea Coridorului...

În 2024, Europa a înregistrat peste 4.000 de ore de prețuri negative la energie electrică, iar România

În 2024, Europa a înregistrat un număr record de perioade în care prețurile energiei...

SIMILARE

În 2024, Europa a înregistrat peste 4.000 de ore de prețuri negative la energie electrică, iar România

În 2024, Europa a înregistrat un număr record de perioade în care prețurile energiei...

Măsurile propuse de PPE pentru susținerea economiei europene: Avantaje și riscuri pentru tranziția ecologică

La summitul din Berlin din 18-19 ianuarie 2025, liderii Partidului Popular European (PPE) au...

Comisia Europeană cere Transnistriei să accepte ofertele Chișinăului pentru energie și ajutor umanitar

Disputa privind aprovizionarea cu gaze naturale dintre guvernul Republicii Moldova și regiunea separatistă Transnistria...