Proiectul Planului Național Integrat pentru Energie și Climă (PNIEC) 2025-2030 a fost făcut public pe 16 februarie 2024, având ca scop definirea direcțiilor pentru decarbonizarea Republicii Moldova. Documentul a fost elaborat de Ministerul Energiei cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova.
PNIEC stabilește obiectivele pentru energia regenerabilă, eficiența energetică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Acesta reprezintă un angajament legal al Republicii Moldova, aplicabil doar pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale.
În conformitate cu Regulamentul privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice, toate statele membre ale Uniunii Europene și ale Comunității Energetice elaborează Planuri Naționale Integrat pentru Energie și Climă pe o perioadă de implementare până în 2030, revizuite la intervale de 5 ani.
Până în 2030, Moldova își propune să ajungă la o pondere de 27% a energiei regenerabile în consumul final de energie, să mențină consumul primar de energie la nivelul de 3000 ktep și consumul final de energie la nivelul de 2800 ktep, și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 68,6% față de anul 1990.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat importanța acestui plan în direcționarea politicilor pentru a asigura o energie sigură, sustenabilă și accesibilă pentru toți consumatorii.
În același timp, Ministra Mediului, Iordanca Rodica Iordanov, a accentuat necesitatea decuplării creșterii economice de consumul de energie pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris și pentru a menține creșterea temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.
Solomon Ioannou, Manager de programe în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a evidențiat că implementarea completă a acestor planuri naționale va permite Europei să depășească țintele actuale pentru anul 2030 în privința eficienței energetice, energiei regenerabile și reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.
Reprezentanta rezidentă adjunctă a PNUD în Republica Moldova, Andrea Cuzyova, a subliniat sprijinul acordat de PNUD în implementarea acestui plan pentru a accelera tranziția energetică echitabilă și pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
PNIEC este structurat pe cinci dimensiuni ale Uniunii Energetice și descrie politicile publice și investițiile necesare pentru a atinge obiectivele stabilite în fiecare dintre aceste domenii: securitate energetică, piața internă a energiei, eficiență energetică, decarbonizare și cercetare, inovare și competitivitate.
Planul prevede acțiuni precum diversificarea furnizorilor și căilor de import pentru asigurarea securității energetice, modernizarea și liberalizarea pieței interne a energiei, precum și implementarea unor măsuri pentru economisirea energiei și promovarea surselor regenerabile.