Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

A fost lansată “Agenda Verde” pentru Dezvoltare Durabilă în Regiunea Europei de Est

spot_imgspot_img

Astăzi, la Chișinău, a fost lansat proiectul “Agenda Verde pentru Armenia, Georgia, Moldova și Ucraina”. Acest proiect este implementat de Institutul de Mediu de la Stockholm (SEI) în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, cu suportul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida). Scopul principal al acestui proiect este să armonizeze politicile naționale cu Pactul Verde European (PVE), facilitând astfel tranziția către sustenabilitate și sprijinind aderarea la Uniunea Europeană.

Evenimentul de lansare a adunat oficiali guvernamentali, organizații neguvernamentale, sectorul privat și mediul academic. Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a subliniat importanța adoptării modelelor de dezvoltare economică prietenoase cu mediul, în timp ce comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a subliniat sprijinul acestui proiect pentru reforme și alinierea la standardele europene de mediu.

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, E.S. Katarina Fried, a subliniat beneficiile angajamentului Moldovei față de neutralitatea climatică și integrarea în UE, inclusiv accesul la o piață mai largă și oportunități de creștere. Proiectul “Agenda Verde” se va concentra pe domenii precum schimbările climatice, eficiența energetică, construcții și renovări, mobilitate inteligentă, economia circulară, reducerea poluării, sistemul alimentar și conservarea ecosistemelor.

Perioada de implementare a proiectului este septembrie 2023 – martie 2026, iar partenerul național de implementare este AO EcoContact. Proiectul va include o evaluare complexă a tranziției verzi în Republica Moldova și va dezvolta un Plan de Acțiuni pentru atingerea obiectivului de neutralitate climatică 2050. De asemenea, va promova conștientizarea și înțelegerea necesității implementării acestui plan.

Știrea Completă

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE