Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

A fost lansată “Agenda Verde” pentru Dezvoltare Durabilă în Regiunea Europei de Est

spot_img

Astăzi, la Chișinău, a fost lansat proiectul “Agenda Verde pentru Armenia, Georgia, Moldova și Ucraina”. Acest proiect este implementat de Institutul de Mediu de la Stockholm (SEI) în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, cu suportul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida). Scopul principal al acestui proiect este să armonizeze politicile naționale cu Pactul Verde European (PVE), facilitând astfel tranziția către sustenabilitate și sprijinind aderarea la Uniunea Europeană.

Evenimentul de lansare a adunat oficiali guvernamentali, organizații neguvernamentale, sectorul privat și mediul academic. Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a subliniat importanța adoptării modelelor de dezvoltare economică prietenoase cu mediul, în timp ce comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a subliniat sprijinul acestui proiect pentru reforme și alinierea la standardele europene de mediu.

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, E.S. Katarina Fried, a subliniat beneficiile angajamentului Moldovei față de neutralitatea climatică și integrarea în UE, inclusiv accesul la o piață mai largă și oportunități de creștere. Proiectul “Agenda Verde” se va concentra pe domenii precum schimbările climatice, eficiența energetică, construcții și renovări, mobilitate inteligentă, economia circulară, reducerea poluării, sistemul alimentar și conservarea ecosistemelor.

Perioada de implementare a proiectului este septembrie 2023 – martie 2026, iar partenerul național de implementare este AO EcoContact. Proiectul va include o evaluare complexă a tranziției verzi în Republica Moldova și va dezvolta un Plan de Acțiuni pentru atingerea obiectivului de neutralitate climatică 2050. De asemenea, va promova conștientizarea și înțelegerea necesității implementării acestui plan.

Știrea Completă

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE