Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) semnează memorandum cu Institutul Fraunhofer pentru proiectul ODYSSEE-MURE

spot_imgspot_img

Agenția pentru Eficiență Energetică a semnat un memorandum de înțelegere cu Institutul Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V., în cadrul proiectului internațional ,,ODYSSEE-MURE fit-4-55 proiect”. Această colaborare va permite adaptarea metodologiilor de monitorizare a eficienței energetice utilizate în țările UE la standardele aplicate în Republica Moldova.

Proiectul ODYSSEE-MURE, coordonat de Institutul Fraunhofer pentru cercetare în sisteme și inovare (ISI), adună statele membre ale Uniunii Europene, Serbia, Elveția, Norvegia și Marea Britanie, având ca obiectiv monitorizarea consumului de energie și emisiilor de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității Energetice. Proiectul dispune de două baze de date ce cuprind indicatori de eficiență energetică și emisii de CO2, furnizând astfel date cu impact la nivel local și național.

Institutul Fraunhofer joacă un rol esențial în coordonarea acestui proiect de amploare și este recunoscut pentru expertiza sa în domeniul cercetării și inovării energetice. Aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Energetică implică implementarea cerințelor din pachetul FiT-for-55, iar acest proiect va contribui la analiza progreselor înregistrate în domeniul energetic în conformitate cu standardele europene.

Prin semnarea memorandumului, Agenția pentru Eficiență Energetică se angajează să beneficieze de suportul Institutului Fraunhofer în adaptarea metodologiilor de monitorizare a eficienței energetice și să se alinieze la cele mai bune practici europene în domeniul eficienței energetice. Această colaborare va consolida eforturile Republicii Moldova de a-și îmbunătăți performanța energetică și de a contribui activ la reducerea impactului asupra mediului în cadrul comunității internaționale.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE