Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) semnează memorandum cu Institutul Fraunhofer pentru proiectul ODYSSEE-MURE

spot_img

Agenția pentru Eficiență Energetică a semnat un memorandum de înțelegere cu Institutul Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V., în cadrul proiectului internațional ,,ODYSSEE-MURE fit-4-55 proiect”. Această colaborare va permite adaptarea metodologiilor de monitorizare a eficienței energetice utilizate în țările UE la standardele aplicate în Republica Moldova.

Proiectul ODYSSEE-MURE, coordonat de Institutul Fraunhofer pentru cercetare în sisteme și inovare (ISI), adună statele membre ale Uniunii Europene, Serbia, Elveția, Norvegia și Marea Britanie, având ca obiectiv monitorizarea consumului de energie și emisiilor de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității Energetice. Proiectul dispune de două baze de date ce cuprind indicatori de eficiență energetică și emisii de CO2, furnizând astfel date cu impact la nivel local și național.

Institutul Fraunhofer joacă un rol esențial în coordonarea acestui proiect de amploare și este recunoscut pentru expertiza sa în domeniul cercetării și inovării energetice. Aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Energetică implică implementarea cerințelor din pachetul FiT-for-55, iar acest proiect va contribui la analiza progreselor înregistrate în domeniul energetic în conformitate cu standardele europene.

Prin semnarea memorandumului, Agenția pentru Eficiență Energetică se angajează să beneficieze de suportul Institutului Fraunhofer în adaptarea metodologiilor de monitorizare a eficienței energetice și să se alinieze la cele mai bune practici europene în domeniul eficienței energetice. Această colaborare va consolida eforturile Republicii Moldova de a-și îmbunătăți performanța energetică și de a contribui activ la reducerea impactului asupra mediului în cadrul comunității internaționale.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE