Într-un gest inovator de sustenabilitate și eficiență, lucrătorii unei ferme de energie solară din Kosovo au găsit o soluție ecologică pentru a tăia iarba în jurul panourilor solare – o turmă de oi.
La ferma solară Rogane din apropierea micului oraș Kamenica din estul Kosovo, mai mult de 100 de oi și câțiva capre au fost aduși pentru a paște regulat în zonele dintre cele peste 12.000 de panouri fotovoltaice. Înainte de a recurge la această soluție inedită, lucrătorii fermei realizau cât de dificil era să mențină curățenia în jurul panourilor solare și că această activitate consuma multă energie și resurse.
Rexhep Rrudhani, un cioban în vârstă de 72 de ani, împreună cu câinii săi de turmă, își îndrumă cu grijă animalele pentru a păști sub panourile solare. “Oile mănâncă toate tipurile de iarbă de aici, atât cea bună, cât și cea mai puțin bună, și curăță totul. Toți avem beneficii”, a explicat Rexhep.
Această inițiativă nu doar că sprijină agricultura ecologică, dar contribuie și la protejarea mediului și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Kosovo are una dintre cele mai mari rezerve de cărbune de calitate slabă din lume și peste 90% din energia sa electrică este produsă din cărbune. Însă, țara își propune să elimine treptat utilizarea cărbunelui până în 2050, în favoarea surselor de energie regenerabilă.
Inițiativa de agrivoltaic (combinația de agricultură și energie solară) de la ferma Rogane este considerată un model în ceea ce privește utilizarea eficientă a terenurilor, oferind oportunități atât pentru agricultură sustenabilă, cât și pentru producția de energie verde. Aceste practici inteligente reprezintă un pas important către atingerea obiectivelor de mediu și susținerea tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon.