Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

Agricultura inteligentă și energia verde în armonie la o fermă solară din Kosovo

SURSĂreuters
spot_imgspot_img

Într-un gest inovator de sustenabilitate și eficiență, lucrătorii unei ferme de energie solară din Kosovo au găsit o soluție ecologică pentru a tăia iarba în jurul panourilor solare – o turmă de oi.

La ferma solară Rogane din apropierea micului oraș Kamenica din estul Kosovo, mai mult de 100 de oi și câțiva capre au fost aduși pentru a paște regulat în zonele dintre cele peste 12.000 de panouri fotovoltaice. Înainte de a recurge la această soluție inedită, lucrătorii fermei realizau cât de dificil era să mențină curățenia în jurul panourilor solare și că această activitate consuma multă energie și resurse.

Rexhep Rrudhani, un cioban în vârstă de 72 de ani, împreună cu câinii săi de turmă, își îndrumă cu grijă animalele pentru a păști sub panourile solare. “Oile mănâncă toate tipurile de iarbă de aici, atât cea bună, cât și cea mai puțin bună, și curăță totul. Toți avem beneficii”, a explicat Rexhep.

Această inițiativă nu doar că sprijină agricultura ecologică, dar contribuie și la protejarea mediului și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Kosovo are una dintre cele mai mari rezerve de cărbune de calitate slabă din lume și peste 90% din energia sa electrică este produsă din cărbune. Însă, țara își propune să elimine treptat utilizarea cărbunelui până în 2050, în favoarea surselor de energie regenerabilă.

Inițiativa de agrivoltaic (combinația de agricultură și energie solară) de la ferma Rogane este considerată un model în ceea ce privește utilizarea eficientă a terenurilor, oferind oportunități atât pentru agricultură sustenabilă, cât și pentru producția de energie verde. Aceste practici inteligente reprezintă un pas important către atingerea obiectivelor de mediu și susținerea tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE