Nu este doar o proprietate constantă reală a suprafeței.
Mai degrabă, este o caracteristică a sistemului cuplat suprafață-atmosferă.
În special, albedo de suprafață este o funcție a caracteristicilor inerente ale suprafeței, a parametrilor atmosferici și a condițiilor de iluminare.

În general, albedo-ul prezintă o variabilitate ridicată, atât în ceea ce privește întinderea geografică (la scări de numai câțiva metri), cât și în timp (la scări de la câteva minute la cea zilnică, sezonieră și chiar interanuală).
Pe lângă modificările deterministe și stocastice ale condițiilor de iluminare (traiectoria soarelui, aerosoli, nori), orice acțiune – naturală sau antropică – sau circumstanță care determină o modificare a proprietăților suprafeței are ca rezultat o variație a albedoului.
Astfel, de exemplu, schimbările în regimul precipitațiilor afectează cantitatea de apă disponibilă și, prin urmare, ciclul de viață al vegetației.
Alte elemente de mediu care influențează albedo-ul suprafeței sunt umiditatea, vântul, îmbătrânirea zăpezii (topirea și murdărirea) etc.
După cum se arată în graficul pentru un sit de probă, albedo nu depinde doar de tipul de suprafață, ci și de condițiile de iluminare. Curbele diurne relevă o dependență clară a valorilor albedoului de poziția solară pentru condiții de cer senin, în timp ce este aproximativ constantă în condiții de cer acoperit de nori.