Regulile pieței energiei electrice au fost modificate de către Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), astfel urmârindu-se dezvoltarea piețelor de energie pe termen scurt și menținerea echilibrului necesar în sistemul energetic al Republicii Moldova și reducerea volumului dezechilibrelor. Prin aceste modificări sunt abordate o serie de aspecte ale pieței energiei legate de dezvoltarea piețelor centralizate pe termen scurt de energie electrică ce asigură tranzacții mai flexibile și diminuarea costurilor pentru dezechilibre.
Noile modificări stabilesc modul de funcționare a piețelor de energie electrică pe termen scurt – piața pentru ziua următoare (PZU) și a piața pe parcursul zilei (PPZ), care din acest an sunt gestionate de către Operatorul Pieței de Energie M (OPEM), filială a operatorului pieței de energie din România, SC OPCOM SA.
În context, după aprobarea noilor modificări, producătorii și furnizorii de energie vor putea să procure și să vândă energie electrică cât mai aproape de momentul de livrare, reducând riscul dezechilibrelor și evitând astfel costurile adiționale aferente.
Prin aceste modificări, ANRE transpune pe piața de energie a Republicii Moldova practica Uniunii Europene, oferind noi oportunități pentru producători și furnizori, ceea ce poate stimula interesul investitorilor și dezvoltarea de proiecte energetice competitive.
Guvernul Republicii Moldova a desemnat subsidiara operatorului pieței de energie românești, OPEM, în calitate de operator al pieței de energie electrică în luna februarie a acestui an iar ANRE a acordat licența necesară funcționării acestuia în luna martie 2024.
Operatorul va asigura funcţionarea pieţei energiei electrice pentru ziua următoare (PZU), a pieţei energiei electrice pe parcursul zilei (PPZ) şi a pieţei organizate a contractelor.
Recent, Operatorul pieței energiei electrice a lansat propria pagină web, www.opem.md, pe care în curând vor fi plasate spre consultări publice procedurile interne, necesare pentru efectuarea tranzacțiilor, după care urmează înregistrarea participanților la piețe și efectuarea primelor tranzacții în regim de test.
Funcționarea piețelor de energie electrică pe termen scurt va permite tranzacționarea orară a energiei electrice pe piața angro, la prețuri diferite. Astfel se facilitează și introducerea tarifelor diferențiate în funcție de ora de consum și mai multă energie din surse regenerabile va putea fi integrată în sistemul energetic al Republicii Moldova.