Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

ANRE a aprobat tarifele reglementate pentru serviciile auxiliare prestate de S.A. ,,Rețelele Electrice de Distribuție Nord”

spot_img

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat într-o ședință publică tarifele reglementate pentru serviciile auxiliare prestate de S.A. ,,Rețelele Electrice de Distribuție Nord”. Această decizie a venit ca urmare a unei analize temeinice a materialelor prezentate de către operatorul sistemului de distribuție, care a evidențiat mai mulți factori semnificativi care necesită ajustarea tarifelor existente.

Unul dintre factorii determinanți este creșterea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, care a crescut cu aproximativ 36%. Această creștere a salariului minim are un impact direct asupra costurilor de operare și furnizare a serviciilor auxiliare, ceea ce a dus la necesitatea recalibrării tarifelor pentru a reflecta aceste schimbări economice.

În plus, prețurile la produsele petroliere principale au înregistrat o creștere semnificativă de până la 70% în comparație cu prețurile anterioare care au fost utilizate la determinarea tarifelor în vigoare. Acest factor a influențat în mod direct costurile de transport și logistică, contribuind la justificarea ajustării tarifelor pentru serviciile auxiliare.

De asemenea, s-a luat în considerare ajustarea valorii prețurilor la materialele utilizate pentru prestarea serviciilor auxiliare, având în vedere prețurile curente de pe piață. Acest aspect este important pentru a asigura o concordanță între costurile reale și prețurile percepute pentru serviciile oferite.

Toate aceste modificări și ajustări au fost realizate într-un efort de a asigura o abordare echitabilă și sustenabilă a tarifelor pentru serviciile auxiliare, ținând cont de condițiile economice și de piață actuale. Decizia ANRE vine în sprijinul echilibrării costurilor și a furnizării serviciilor de calitate în domeniul energetic, în beneficiul atât al operatorului de distribuție, cât și al consumatorilor finali.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE