spot_imgspot_img

ANRE România – Tarifele de distribuție a energiei electrice vor crește cu circa 6% anul viitor

spot_imgspot_img

Tarifele de distribuție a energiei electrice vor crește cu aproximativ 6% de la 1 ianuarie 2024, a declarat vicepreședinte ANRE, Gabriel Andronache, prezent la o conerință pe teme de energie organizată de Ziarul Financiar răspunzând la o întrebare pusă de noi.

Oficialul ANRE a confirmat indirect că există anumite fricțiuni între Autoritate și operatorii de distribuție care, neoficial, s-ar fi plâns că majorarea de tarife este prea mică pentru a le acoperi toate costurile.

“Am avut mai multe discuții, sunt mai multe solicitări legate de anumite activități pentru care ar dori bani cât mai mulți…Și ei ar fi putut să facă investițiile puțin mai calculat, în special pe zona de transport, astfel încât dacă rețeaua era întărită etapizat, nu exista aceast presiune realizată de prosumeri”, a spus Andronache, răspunzând întrebării noastre.

O creștere a tarifului de distribuție cu 6% are un impact relativ redus asupra prețurilor finale plătite de consumatori, și acesta este acum doar teoretic, pentru că prețurile finale plătite de consumatorii casnici și comerciali sunt plafonate până în primăvara anului 2025. Așadar, dacă va suporta cineva diferențele, acela va fi, cel puțin momentan, bugetul de stat, pentru majoritatea clienților, mai puțin pebtru cei care plătesc acum prețuri sub cele plafonate (Hidoelectrica, pentru clienții casnici cu un consum mare, de exemplu)

Strict ilustrativ, această creștere a tarifului de distribuție, dacă va rămâne 6%, va fi de circa un 1,4 bani /kWh (plus TVA) pentru un client alimentat la joasă tensiune în București, în capitală prcaticându-se cele mai mici niveluri ale tarifelor de distribuție.

RECENTE

Piața globală a energiei regenerabile este în plină expansiune

Pentru a ajuta părțile interesate din sectorul fotovoltaic să înțeleagă adevărata situație a dezvoltării...

MIDR: Reglementări actualizate pentru proiectarea și montarea instalațiilor electrice în clădirile locative și sociale

În contextul dezvoltării continue a infrastructurii și tehnologiilor din Moldova, actualizarea normelor tehnice din...

Premierul Recean cere reducerea procedurilor birocratice pentru creșterea securității energetice

În cadrul ședinței Comitetului de Supraveghere al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor...

Proiecte de 31 MW de energie verde vizate de simplificarea procesului de racordare la rețea

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis să simplifice procesul de obținere a avizelor...

SIMILARE

Transelectrica implementează un sistem de contorizare și management al datelor de măsurare a energiei electrice pe piața angro

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice a finalizat investiția privind implementarea unui sistem...

Liderii industriei fotovoltice transformă Bucureștiul într-un hub al energiei regenerabile la Solar Energy Bucharest Summit 

Bucureștiul va deveni, pentru al patrulea an consecutiv, gazda celui mai important eveniment dedicat...

România și Moldova au solicitat Comisiei Europene să nu se mai plătească taxele CO2 pentru energia livrată peste Prut

Preluare Mihai Nicuţ, www.e-nergia.ro România și Republica Moldova au cerut Comisiei Europene derogarea temporară de...