Asociațiile de locatari din municipiul Chișinău, care au fost selectate pentru realizarea auditurilor energetice gratuite, avansează în pregătirea pentru accesarea finanțării din Fondul pentru Eficiență în sectorul Rezidențial.
În cadrul ședinței inițiate de Centrul Național pentru Energie Durabilă cu Asociațiile beneficiare de audituri, s-a pus accent pe importanța adoptării unui model de proces-verbal pentru aprobarea deciziilor de participare în proiect și cofinanțare.
Asociațiile de proprietari sunt responsabile de luarea deciziilor cu privire la măsurile propuse de experți, care includ izolarea fațadei, a acoperișului, tavanului, etajului tehnic și a subsolului, înlocuirea tâmplăriei vechi și a sistemului de distribuție a agentului termic. De asemenea, asociațiile trebuie să confirme disponibilitatea achitării contribuției de 30% din valoarea proiectului și să demonstreze capacitatea de achitare a acesteia. Toate aceste decizii trebuie documentate într-un proces-verbal al adunării generale care va constitui unul din principalele documente necesare a fi prezentate la etapa de depunere a cererii de finanțare.
„Aceste măsuri reprezintă un prim pas important pentru accesarea finanțărilor necesare implementării proiectului de eficiență energetică din viitorul Fond de Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial, care va deveni operațional din acest an și va fi gestionat de către Centrul Național pentru Energie Durabilă. Documentarea corectă a deciziilor adunării generale a locatarilor este esențială pentru buna implementare a proiectelor din acest motiv venim în întâmpinarea reprezentanților Asociațiilor de proprietari în condominiu pentru a le oferi suport juridic în vederea formalizării deciziilor adunării generale”, a subliniat Ion Muntean, directorul CNED, în cadrul ședinței cu gestionarii fondului locativ.
Elaborarea auditurilor energetice în primele 25 de Asociații de condominii din municipiul Chișinău, Bălți, Strășeni și Ciadîr-Lunga a fost finanțată de Uniunea Europeană în cadrul programului ,,Abordarea crizei energetice în Moldova”.
Se estimează că, în următorii ani, pentru blocurile selectate pentru etapa de testare a FEERM, vor fi investite peste 200 de milioane de lei în măsuri de acest gen. Contribuția proprietarilor de apartamente va fi de aproximativ 30% din suma totală, iar restul de 70% va fi asigurat prin fonduri nerambursabile.
Prin implementarea acestor măsuri, se preconizează că blocurile de locuit selectate vor reuși să își reducă semnificativ cheltuielile pentru energie și să genereze economii anuale considerabile. Aceste economii vor aduce beneficii atât proprietarilor de apartamente, cât și mediului înconjurător, contribuind la reducerea consumului de energie și a emisiilor de carbon.