Thursday, June 13, 2024
16.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Atelier de instruire “Operaționalizarea pieții de energie electrică”

spot_imgspot_img

Operaționalizarea pieței de energie electrică, parte a Pachetului energetic 4 al UE, a fost subiectul unui atelier de instruire cu durata de trei zile, susținut de experții internaționali Janez Kopač, fost președinte al Comunității energetice și Arben KLLOKOQI.

De aceste instruiri au beneficiat specialiștii de la Ministerul Energiei, Agenția Națională pentru Reglementare in Energetica, operatorii sistemelor de transport și distribuție, furnizorii de energie electrică, producătorii de energie electric din surse tradiționale și regenerabile, asociațiile profesionale ale producătorilor din surse regenerabile.


Astfel, participanții au fost informați despre reglementările europene privind mecanismele de piață și echilibrare, instrumentele de prognozare a producției de energie electrică din surse regenerabile pe diferite tehnologii, dar și a consumului, definirea dezechilibrelor și responsabilităților participanților pieței de energie electrică. Cei prezenți au studiat cum se formează prețurile pentru dezechilibre, facturarea și achitarea acestora, rolul operatorului de sistem și a grupurilor de echilibrare, fluxurile și procedurile de echilibrare transfrontalieră a sistemului energetic.

De asemenea, participanții au simulat tranzacționarea energiei electrice pe Piața zilei următoare (PZU), pe o piață izolată și una cuplată la piețele regionale de energie conform scenariilor propuse de instructori.
Deschiderea atelierului a fost onorată de Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, care a amintit despre implementarea în R.Moldova a unui nou model de piață a energiei electrice cu regulile armonizate celor europene, responsabilizând financiar participanții la piață, inclusiv producătorii de energie regenerabilă în privința dezechilibrelor provocate.

Excelența sa a menționat că în 2022, Moldova și Ucraina au sincronizat sistemul energetic cu cel continental, ENTSO-E, consolidând securitatea sistemului. S-a reușit să fie acoperit întregul consum intern cu energie din bursa OPCOM din România timp de o lună și ulterior a fost implementat cerințele de transparență REMIT. În acest an, se planifică lansarea filialei OPCOM în Moldova, care va introduce piețele de energie pentru ziua următoare (PZU) și pe parcursului zilei (PPZ).


Atelierul a fost organizat cu sprijinul Uniunii Europene prin intermediul Programului Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova, implementat de PNUD Moldova.

RECENTE

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

Are loc prima sesiune de lucru pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Strășeni-Gutinaș

Astăzi, a avut loc prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE