Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

BERD investește 100 de milioane de euro în Fondul Taaleri SolarWind III

spot_imgspot_img

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) alocă până la 100 de milioane de euro pentru Taaleri SolarWind III, un fond care este în curs de strângere de fonduri de către Taaleri Energia, un manager de fonduri cu sediul în Finlanda. Se preconizează că investiția va permite construirea a 800 MW de noi capacități de energie regenerabilă în economiile în care investește BERD, printre care se află și Republica Moldova.

Taaleri Energia este un client de lungă durată al BERD. Banca a investit în fondul predecesor al acestuia, Taaleri SolarWind II, și a sprijinit și cofinanțat direct proiecte de energie regenerabilă operate de Taaleri în regiunile BERD.

Taaleri SolarWind III va face investiții de capital în proiecte de energie regenerabilă la scară utilitară – inclusiv parcuri eoliene onshore, parcuri solare fotovoltaice și proiecte de stocare a energiei – în Europa și Statele Unite ale Americii. Investiția Băncii în acest fond va fi direcționată exclusiv către investiții în proiecte noi de energie regenerabilă în economiile în care investește BERD, inclusiv în Europa Centrală și în statele baltice, în Europa de Sud-Est și în Balcanii de Vest.

Anne Fossemalle, directorul BERD pentru fonduri de capitaluri proprii, a declarat: “Este o plăcere pentru noi să continuăm parteneriatul cu Taaleri Energia pentru a extinde energiile regenerabile și a accelera tranziția energetică în economiile BERD. Această investiție va consolida producția de energie și va diversifica sursele de finanțare pentru activele din domeniul energiei regenerabile.”

Producția de energie regenerabilă în economiile în care operează BERD rămâne sub media europeană. Este nevoie de investiții sporite în proiecte care generează energie locală, curată și la prețuri accesibile, pentru a asigura aprovizionarea cu energie și pentru a reduce dependența de lungă durată de combustibilii fosili pentru producția de electricitate. În același timp, sunt necesare investiții în stocarea energiei pentru a contribui la soluționarea parțială a problemei naturii intermitente a producției de energie eoliană și solară.

Investițiile Taaleri SolarWind III vor juca un rol important în securitatea energetică a economiilor BERD în care investește și vor contribui la atenuarea schimbărilor climatice, reducând semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră prin instalarea unei capacități mai mari de energie regenerabilă.

Investiția BERD va contribui, de asemenea, la dezvoltarea finanțării de către sectorul privat a proiectelor de energie regenerabilă în economiile în care operează, multe dintre acestea fiind ignorate de investitorii instituționali, în mare parte din cauza peisajului investițional incipient și a percepției mai ridicate a riscului în comparație cu Europa de Vest.

Kai Rintala, directorul general al Taaleri Energia, a declarat: “BERD este un investitor ancoră atât în fondurile Taaleri SolarWind II, cât și în Taaleri SolarWind III. Aceste fonduri investesc aproximativ 50% din capitalul lor în statele baltice, Polonia și Europa de Sud-Est. BERD, cu birouri și rețele locale de țară pe toate aceste piețe și ca unul dintre cei mai experimentați investitori în datorii și capitaluri proprii în domeniul energiei regenerabile din regiune, este un partener valoros.”

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE