spot_imgspot_img

Casele ecologice – soluția pentru facturile mai mici la energie

spot_imgspot_img

Casele ecologice devin o soluție din ce în ce mai atractivă pentru reducerea consumului de energie și pentru conservarea mediului, iar mai nou, sunt și o idee viabilă de afaceri în Moldova. Vitalii Guțanu, un antreprenor specializat în electromecanică, câștigător la competiția „GCIP Moldova 2023”, categoria „Clădiri verzi”, a creat un prototip de casă pasivă – o construcție care îmbină materiale ecologice și tehnologii de ultimă generație în gestionarea eficientă a energiei. Invenția i-a adus un premiu de 10.000 $ la „GCIP Moldova 2023”.

Ideea de a construi o casă în care să se utilizeze doar materiale pur ecologice și tehnologii moderne de gestionare a energiei i-a venit lui Vitalie Guțanu cu mai mulți ani în urmă. Tânărul și-a setat ca obiectiv să aducă la viață ideea, iar pe parcursul anilor, a studiat, a cercetat și a făcut schimb de experiență cu specialiștii din Germania, pentru a contura un concept funcțional și inovator.

Vitalii Guțanu, antreprenor: „Este vorba despre o casă inteligentă, unde procesele tehnologice sunt automatizate, prin monitorizarea sistemului și aplicarea resurselor regenerabile. Desigur că există tehnologii care permit acest lucru, dar ele sunt foarte costisitoare și nu sunt accesibile oricui. De aceea, noi venim cu anumite soluții, ca orice persoană din Moldova să-și poate permite, de exemplu la minim, cel puțin, să-și reducă impactul ecologic.”

Construcțiile au parametri de confort mult mai avansați decât casele construite din materiale standard, sunt mult mai stabile termic, datorită echipării cu un sistemul de baterii solare, dar și consumă doar o fracțiune din energia unei case obișnuite. Pentru implementarea conceptului său, antreprenorul a ales să renoveze o casă ecologică deja existentă, construită cu materiale biodegradabile precum paiele și lutul, demonstrând că și vechile clădiri pot deveni locuințe eficiente energetic.

„Avem deja un prototip în lucru, iar în perioada rece a anului noi folosim o parte din resurse, cum ar fi biomasa, ca sursă de încălzire, având la dispoziție și panouri termosolare, care ne reduc costurile. De exemplu, în perioadele intermediare de încălzire, cum ar fi primăvara, toamna, când este soare, este radiație și noi putem stoca energia termică, iar ulterior o putem folosi în perioada mai rece a anului. Astfel, evităm și fenomenul de supraîncălzire a sistemului, dar și avem cheltuieli mai mici. Ideea noastră de bază este ca oricărui potențial client care dorește să-și construiască o casă, să îi propunem soluții viabile pentru a reduce costurile atât la inițierea proiectelor, ca ulterior să-și permită să implementeze soluții de energie regenerabilă.” a spus Vitalie.

O „casă pasivă” combină consumul redus de energie datorită termoizolării, oferind un confort constant atât vara, cât și iarna. Iar consumul mult mai redus de energie reprezintă un pas semnificativ pentru protejarea mediului, consumând cu până la 90% mai puțină energie termică pentru încălzire față de casele tradiționale și cu 75% mai puțină decât clădirile noi, care trebuie să respecte mai multe reguli de eficiență energetică.

Vitalii Guțanu, a mai adaugat: „Am făcut calculele referitoare la impactul asupra mediului. Tot echipamentul care este necesar, spre exemplu în anumite surse regenerabile, chiar și aceleași panouri fotovoltaice, ele tot au un impact asupra mediului, în zona de producție a echipamentelor, care desigur degajă o anumită cantitate de CO2. Dar, luând în calcul beneficiile pentru viitor, peste doi-trei ani, aceste emisii sunt recuperate. Făcând un calcul al emisiilor de CO2 a unui utilaj electric, ele se răscumpără peste doi – trei ani de utilizare.”

Participarea la competiția „GCIP Moldova 2023” a fost pentru Vitalii Guțanu o experiență inedită și încurajatoare, care i-a permis elaborarea unui plan de afaceri, dar și i-a adus premiul de 10.000 $.

„Este pentru prima oară când particip la așa tip de eveniment, în care are loc o competiție între mai mulți concurenți. Sigur că am participat la tot felul de conferințe în ceea ce ține de promovarea surselor regenerabile, cu proiecte de implementare finanțate de alte organizații europene. Dar, având deja acest proiect, ne-am zis de ce să nu promovăm această idee mai departe, ca un plan de afaceri. Agenția pentru Eficiență Energetică ne-a motivat să elaborăm planul de afaceri, ca să mergem mai departe.” a mai spus Vitalie.

Sprijinul de care beneficiază antreprenorii din partea statului și partenerilor de dezvoltare sunt esențiale în viziunea antreprenorului, în special pentru cei care au idei – dar nu au experiență de implementare a acestora.

Pe final, Vitalii Guțanu a mai mentionat: „Este nevoie de susținere, fiindcă sunt multe impedimente, este nevoie de investiții și acestea trebuie reflectate în prezentarea proiectelor. Este nevoie și de suport administrativ, fiindcă potențialii inventatori se ciocnesc de partea administrativă, pe care ei nu o cunosc bine, nu au cunoștințe în domeniul financiar, cum să facă un plan de afaceri. Noi avem ideea, dar mai departe este greu de gestionat. Datorită acestei competiții, am avut acces la toate informațiile necesare, de unde pot beneficia de anumite granturi, dar și cum pot ajuta compania să progreseze.”

RECENTE

Guvernul va dezbate modificările privind exproprierile pentru construcția liniei electrice 400 kV Vulcănești–Chișinău

În ședința de guvern din 4 decembrie 2024, la ora 10:00, va fi discutat...

OPCOM introduce noi produse pentru livrarea energiei în vârfurile de consum de seară

OPCOM, operatorul pieței de energie electrică din București, va lansa, începând cu 1 decembrie,...

ANRE a aprobat majorarea tarifului la gazele naturale la 15,5 lei/m³, în creștere cu 3,4 lei

ANRE a aprobat astăzi, în regim de urgență, noile prețuri reglementate la gazele naturale...

Prima ediție nZEB organizată la UTM: Promovarea clădirilor cu performanță energetică optimizată

Secretarul de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat la deschiderea primei ediții...

SIMILARE

Grant de aproape 5 milioane de Dolari pentru eficiență energetică în 46 de școli din țară

Republica Moldova va beneficia de asistență tehnică nerambursabilă, în valoare de 4,5 milioane de...

Tehnologii și inovații pentru sectorul energetic la Moldova Eco Energetică pe 6 decembrie

Moldova Eco Energetică, evenimentul care recunoaște și sprijină inovațiile din domeniul energiei durabile, revine...

Seminar gratuit online pentru specialiștii în sisteme de încălzire

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) invită specialiștii din domeniul renovării sistemelor de încălzire,...