Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Ce orașe au intrat pe lista A a acțiunilor de mediu din 2023?

spot_img

Criteriile de punctaj pentru obiectivele de reducere a emisiilor au fost consolidate pentru a se alinia la obiectivele climatice bazate pe date științifice în lista A din acest an a organizației non-profit CDP. Patruzeci și șapte de noi orașe au fost incluse în lista A privind acțiunile de mediu și transparența, întocmită de organizația non-profit CDP. Noile intrate pe listă reprezintă 40% din totalul grupului. Printre noile orașe din Sudul Global se numără cele din Indonezia, Turcia și Vietnam.

Cea de-a șasea ediție anuală a Listei A a orașelor arată, de asemenea, că orașele clasate pe primele locuri raportează de patru ori mai multe acțiuni de atenuare și adaptare decât orașele care nu se află pe listă. De asemenea, în clasament se regăsește cel mai mare număr de orașe din Marea Britanie, Brazilia, Filipine și Turcia pe lista A.
Lideri în domeniul acțiunilor climatice
În total, 119 orașe din întreaga lume au fost numite lideri în lista 2023, multe dintre acestea revenind în Lista A, ceea ce arată că acțiunile de combatere a schimbărilor climatice devin o tendință generală pentru multe dintre zonele urbane ale lumii.
CDP gestionează sistemul mondial de publicare a informațiilor de mediu pentru companii, orașe, state și regiuni. Pentru a obține un punctaj A, printre alte acțiuni, un oraș trebuie să facă publice informațiile prin intermediul CDP-ICLEI Track, să aibă un inventar al emisiilor la nivelul întregului oraș și să fi publicat un plan de acțiune privind clima.

Criteriile de punctare pentru obiectivele de reducere a emisiilor au fost consolidate în vederea alinierii la obiectivele climatice bazate pe date științifice. Un oraș de pe lista A trebuie, de asemenea, să efectueze o evaluare a riscurilor climatice și a vulnerabilității (CRVA) și să aibă un obiectiv de adaptare la schimbările climatice pentru a demonstra modul în care se va adapta la pericolele climatice.
În acest an, 939 de orașe care au raportat prin intermediul CDP-ICLEI Track au fost punctate de CDP, 13% dintre acestea primind nota A. Acoperind toate continentele, precum și zone urbane mari și mici, orașele de pe lista A 2023 includ Barcelona (Spania), Denver (SUA), Mexico City (Mexic), Cape Town (Africa de Sud), Quezon City (Filipine) și Canberra (Australia).

Având în vedere că datele recente ale CDP arată că 80 % dintre orașe se confruntă cu pericole climatice (cum ar fi valurile de căldură și inundațiile) și că 70 % dintre acestea se așteaptă ca aceste pericole să devină mai intense, este esențial ca orașele să ia măsuri concertate în domeniul climei.

CDP raportează că multe orașe profită de impulsul dat de acțiunile lor în domeniul mediului și le integrează în activitățile lor. Acest lucru se reflectă în numărul tot mai mare de orașe care primesc în mod constant calificativul “A”, chiar dacă criteriile de acordare a calificativului “A” s-au înăsprit. Acest lucru este vizibil, de asemenea, în Sudul Global, orașele din Ecuador, Peru și Iordania primind al doilea “A” din istorie; orașele din Chile și Malaezia primind al treilea “A”; iar orașele din Argentina și Africa de Sud primind al șaselea “A”.

Statele Unite au cele mai multe orașe de pe lista A dintre toate țările (35), de la Los Angeles la Philadelphia. Între timp, Marea Britanie a continuat creșterea constantă a numărului autorităților sale locale aflate pe Lista A, de la 19 în 2022 la 26 în 2023. Printre orașele noi se numără Birmingham, Brighton & Hove și Cambridge.

“2023 va fi ținut minte ca fiind anul în care recordurile climatice de secole nu au fost doar doborâte, ci și spulberate, în doar câteva zile și săptămâni”, a declarat Maia Kutner, director al CDP pentru orașe, state și regiuni. “În timp ce orașele din întreaga lume au resimțit din plin dezastrele climatice ale anului, de la valuri de căldură la inundații, este pozitiv faptul că multe dintre ele dau un exemplu în abordarea schimbărilor climatice prin acțiuni concrete.

“Totuși, nu este momentul să ne complacem. Orașele care nu raportează date de mediu trebuie să își intensifice transparența, în timp ce multe altele trebuie să își accelereze eforturile pentru a ajunge la net zero și a crea un viitor mai durabil pentru toți, în special pentru cei mai vulnerabili.”

O listă de orașe își demonstrează poziția de lider în domeniul climei prin acțiuni tangibile și eficiente. De exemplu, analiza CDP arată că utilizarea energiei regenerabile este în creștere în rândul orașelor din Lista A, unele orașe raportând că energia regenerabilă reprezintă marea majoritate a consumului lor de energie, cum ar fi San Francisco (84%), Quito (86%) și Trondheim (91%).

Lista completă poate fi consultată aici.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE