spot_imgspot_img

Clujul are primul parc experimental de cercetare în energii regenerabile

SURSĂviacluj
spot_imgspot_img

Clujul are primul parc experimental de cercetare în energii regenerabile. Valoarea totală a proiectului este de 2.6 milioane euro și a fost finanțat prin Programul Operațional Competitivitate și cofinanțat de la bugetul local, prin intermediul Cluj Innovation Park.

Primul parc fotovoltaic și eolian pentru cercetare din România este construit cu fonduri europene (75 la sută) și fonduri de la bugetul local în zona Lomb a municipiului, în cadrul Cluj Innovation Park (CIP) (25 la sută).

Proiectul este rezultatul implicării partenerilor din ecosistemul clujean din domeniul energiei: proiectul CITAT-E (Cluster Inovativ pentru Tehnologii Avansate pilot în Energii alternative) este realizat de către INCDTIM – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare – solicitantul finanțării în numele clusterului TREC – Transylvania Energy Cluster, în parteneriat cu CIP.
– Tehnologiile instalate în noul parc fotovoltaic și eolian, realizat pe o suprafață de 17.000 mp, permit o capacitate de aprox. 1 MW.
– Parcul este gândit și pentru a funcționa ca un laborator de cercetare pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice produse de panouri fotovoltaice și instalații eoliene moderne. Parcul va îndeplini rolul unei platforme suport pentru efectuarea de cercetări complexe în domeniul energiilor alternative, oferind acces gratuit la instalațiile existente pentru membrii clusterului TREC care desfășoară activități de cercetare în domeniu.
– Energia produsă în acest parc va fi folosită în cadrul Cluj Innovation Park, estimându-se că aproximativ 70% din energia necesară funcționării ansamblului CREIC va putea fi acoperită prin acest proiect.

”Acest proiect este important pentru orașul nostru pentru că arată că suntem pe direcția corectă. Cluj-Napoca a primit recunoașterea din partea Uniunii Europene de a fi în primele 10 orașe europene care-și propun să devină neutre din punct de vedere climatic. În primul rând, este vorba despre o viață sănătoasă la Cluj-Napoca, mai puțină poluare și mai multă energie verde. La nivel european anual avem aproximativ 400 de decese premature din cauza poluării. Investțiile acestea în dimensiunea verde nepoluantă, eoliană și solară, vor conduce la o energie ieftină, accesibilă pentru cetățeni. Ăsta e viitorul, să reușim să atragem cât mai multă energie solară. Pentru asta avem specialiști, pentru că nu e ușor. Energia solară trebuie captată, stocată, după aceea distribuită. Acest proiect vine în continuarea parcului fotovoltaic din Someșeni, dar și a celor privind instalarea de panouri fotocoltaice pe 9 clădiri publice din oraș. Prin amplasarea acestor panouri fotovoltaice am eliminat gaze cu efect de seră echivalentul a 2500 de copaci doar într-un an”, a declarat primarul Emil Boc.

Partenerii din acest proiect: INCDTIM – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare și clusterul TREC – Transylvania Energy Cluster și Cluj Innovation Park, fac parte din Cluj-Napoca 2030 Net Zero City Coalition – un spaţiu al dialogului despre “Misiunea 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” , din care Cluj-Napoca face parte. In context, în luna octombrie Cluj-Napoca a primit EU Mission Label.

Proiectul CITAT-E, Cluster Inovativ pentru Tehnologii Avansate pilot în Energii alternative, este rezultatul colaborării partenerilor din ecosistemul clujean din domeniul energiei și este realizat de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare (INCDTIM) și Transylvania Energy Cluster (TREC), în parteneriat cu Cluj Innovation Park.

RECENTE

Sprijin pentru eficiența energetică în gospodăriile rurale din raionul Călărași prin programul FEERM

Proprietarii primelor case individuale din gospodăriile rurale din raionul Călărași au primit raportul de...

Simtel Solar выходит на рынок систем накопления энергии с новым направлением бизнеса

Simtel Solar, часть инженерно-технологической группы Simtel (BVB: SMTL), национальный лидер в области возобновляемой энергетики,...

Simtel Solar intră pe piața sistemelor de stocare a energiei printr-o nouă linie de business

Simtel Solar, parte a grupului de inginerie și tehnologie Simtel (BVB: SMTL), lider național...

Carolina Novac despre importanța digitalizării în procesul de tranziție energetică

Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat săptămâna trecută la cel...

SIMILARE

Rezolv Energy demarează un proiect pentru informarea consumatorilor industriali cu privire la securizarea prețului la energie

Rezolv Energy, unul dintre cei mai importanți investitori în proiecte de energie regenerabilă din...

OPCOM introduce noi produse pentru livrarea energiei în vârfurile de consum de seară

OPCOM, operatorul pieței de energie electrică din București, va lansa, începând cu 1 decembrie,...

Guvernul României a aprobat Strategia Energetică Națională 2025-2035, cu perspectiva anului 2050

Astăzi, 21 noiembrie 2024, Guvernul României a adoptat Strategia Energetică Națională 2025-2035, primul document...