Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Colaborare cheie între Agenția pentru Eficiență Energetică și FMI pentru dezvoltarea sectorului energetic din Republica Moldova

SURSĂAEE
spot_img

Astăzi, Agenția pentru Eficiență Energetică a avut o întrevedere deosebit de importantă cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI), în cadrul misiunii FMI desfășurate în Republica Moldova în perioada 25 septembrie – 6 octombrie 2023. Această întâlnire a avut loc în contextul sprijinului acordat Republicii Moldova prin noul Mecanism de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF).

Programul RSF, programat să fie lansat până la sfârșitul acestui an, va acoperi o perioadă extinsă de 22 de luni și se va concentra pe patru piloni esențiali, dintre care sectorul mediu și energia se numără printre sectoarele prioritare cheie. În cadrul întrevederii, s-a subliniat importanța promovării investițiilor în eficiența energetică în sectoarele public și rezidențial, prin intermediul unor mecanisme de finanțare durabile, în care sectorul privat va juca un rol activ, iar aspectele legate de mediu vor fi integral integrate.

Pe de altă parte, Agenția pentru Eficiență Energetică a anunțat cu entuziasm lansarea iminentă a Fondului Rezidențial de Eficiență Energetică și a programului Eco Voucher. De asemenea, au fost discutate planurile de elaborare a Programului de renovare a clădirilor administrațiilor publice centrale specializate pentru următorii 3 ani, care va impune o obligație de renovare anuală a 3% din suprafața totală a clădirilor din domeniul public al statului. Aceste inițiative reprezintă pași semnificativi către o economie mai durabilă și un viitor mai verde pentru Republica Moldova.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE