Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Colaborare strategică între ANRE Moldova și ANRE România pentru dezvoltarea sectorului energetic

spot_img

În ziua de 27 septembrie 2023, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din Republica Moldova a găzduit o întâlnire de lucru cu delegația Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) din România.

În discursul său de deschidere, Eugen Carpov, directorul ANRE Moldova, a subliniat rolul crucial al colaborării dintre cele două instituții în dezvoltarea sectorului energetic al Republicii Moldova. El a evidențiat, de asemenea, importanța experienței și suportului oferit de specialiștii români în contextul candidaturii Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Mircea Man, vicepreședintele ANRE România, a reconfirmat angajamentul de durată al României de a sprijini procesul de armonizare a legislației energetice moldovenești cu normele europene, oferind suport tehnic și împărtășind cele mai bune practici.

Pe ordinea de zi s-au aflat subiecte cheie precum tarifele pentru transportul și distribuția gazului natural, stocarea gazelor naturale, sprijinul pentru producătorii de energie din surse regenerabile și mecanismele de facturare în sectorul energiei electrice.

De asemenea, s-a discutat despre procesul de certificare a operatorilor sistemului de transport și provocările viitoare care ar putea apărea după finalizarea acestui proces.

La finalul întâlnirii, cele două părți au convenit să dezvolte un nou plan de acțiuni pentru anul 2024, care urmează să fie semnat până la sfârșitul anului curent, consolidând astfel colaborarea între ANRE Moldova și ANRE România.

Această întâlnire de lucru reprezintă un pas important în cadrul Programului de Cooperare și Asistență încheiat între cele două agenții în septembrie 2019, arătând angajamentul continuu de a consolida sectorul energetic din Republica Moldova.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE