Finanțatorii de proiecte fotovoltaice cuantifică incertitudinea resurselor solare folosind parametri probabilistici precum P50, P70 și P90.
Acestea reprezintă probabilitatea de a depăși – sau de a nu atinge – un anumit nivel de producție de energie într-o anumită perioadă.
P50 denotă o șansă de 50% ca producția reală de energie să fie mai mare decât valoarea P50 și o șansă de 50% ca aceasta să fie mai mică.
P70 descrie o șansă de 70% ca producția de energie să fie mai mare decât valoarea P70 și o șansă de 30% ca aceasta să fie mai mică.
Dar… măsurătorile probabilistice au puncte moarte.
Acești parametri depind în mare măsură de calitatea și rezoluția datelor privind resursele solare utilizate pentru a le calcula.
Datele de calitate scăzută sau cu rezoluție redusă pot duce la estimări inexacte sau nerealiste ale producției de energie și ale veniturilor unui proiect solar. Acest lucru va avea consecințe grave asupra viabilității financiare a proiectului și a atractivității acestuia pentru investitori.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale calității datelor privind resursele solare este rezoluția temporală.
În cazul în care rezoluția temporală a datelor privind resursele solare este prea grosieră (de exemplu, orară sau zilnică), acestea vor omite mai multe fluctuații pe termen scurt sau vârfuri ale iradianței solare care pot avea un impact semnificativ asupra producției de energie și veniturilor unui proiect.
De aceea, observăm că industria se orientează către colectarea datelor meteorologice și a datelor privind iradierea solară la intervale mai scurte.