Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

Conferință privind integrarea piețelor energiei electrice din Republica Moldova, Ucraina și România

spot_imgspot_img

În perioada 7-8 decembrie 2023, o delegație ANRE formată din doamna Maria Mânicuță, director în cadrul Direcției monitorizare investiții, tarife, domnul Alexandru Molnar, șef al Serviciului reglementări piaţă energie electrică și doamna Mirela Duțoiu, expert, au participat la Conferința privind integrarea piețelor energiei electrice din Republica Moldova, Ucraina și România, organizată de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și de Asociația Națională a Comisiilor de Reglementare a Utilităților (NARUC).

La conferință au fost prezenți reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova, ai Comisiei Naționale de Reglementare a Energiei și Utilităților din Ucraina (NEURC), reprezentanții Transelectrica și OPCOM și experți în domeniu cu experiență privind integrarea piețelor din regiune.

În cadrul evenimentului, reprezentanții ANRE, au împărtășit experiența în crearea pieței energiei electrice pentru ziua următoare. În acest sens, pentru a oferi o imagine completă a procesului, reprezentanții Transelectrica și OPCOM au prezentat pașii pe care i-au întreprins, dar și parametrii tehnici pe care trebuie să îi întreprindă operatorii piețelor energiei electrice și operatorii sistemelor de transport pentru a realiza cuplarea piețelor energiei electrice pentru ziua următoare și pe parcursul zilei.

ANRE rămâne un partener solid pentru Republica Moldova și Ucraina în vederea dezvoltării interconectivității și a securității energetice în regiune. Reamintim că în data de 7 noiembrie 2023, președintele ANRE, domnul George Niculescu și președintele ANRE Moldova, domnul Veaceslav Untila au semnat Planul de acțiuni pentru anul 2024 dintre cele două instituții în conformitate cu Programul de Cooperare și Asistență, încheiat la 26 septembrie 2019.

Desfășurat în cadrul inițiativei USAID Energy Bridge SUA-Europa, acest atelier sprijină piețele competitive prin promovarea cooperării dintre Republica Moldova, Ucraina și România cu obiectivul de a integra piețele de energie electrică și de a contribui la o regiune mai conectată și mai sigură.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE