Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

Constantin Enciu este noul manager energetic Energocom

spot_imgspot_img

Constantin Enciu, manager energetic în cadrul Secției analiza afacerii și managementul operațional, responsabil de analiza evoluțiilor pe piețele internaționale de energie

S-a alăturat echipei Energocom în octombrie 2022, până atunci a activat mai mult de zece ani la filiala locală a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), de asemenea a fost consultant în diferite proiecte cu finanțare externă.

Tot din ipostaza de consultant, în cadrul unui proiect al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a lucrat la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, între 1999-2002, fiind implicat în elaborarea regulamentelor de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale. Povestește că în primii ani de existență ai ANRE regulamentele interne adaptau în cadrul de reglementare național bunele practici din țările occidentale.

Are studii în electrofizică. Experiența de muncă de la GIZ a presupus implementarea diferitor proiecte de reabilitare termică și dezvoltarea capacităților instituționale în domeniul eficienței energetice. Din acea perioadă se mândrește cu proiectul-pilot „Creșterea eficienței energetice a spitalului regional Orhei” sau dezvoltarea cursurilor de manager energetic pe lângă Camera de Comerț și Industrie, preluând standardele europene în domeniu (EUREM). În urma acestor instruiri sunt formați specialiști la nivel raional, pregătiți să administreze clădirile renovate.

La Energocom apreciază spiritul de echipă și dorința colegilor de a dezvolta noi cunoștințe și aptitudini, în special a colegilor din Direcția trading, cea mai nouă și dinamică direcție, care se ocupă cu tranzacționarea de gaze de pe piețele internaționale. În general, este de părere că un specialist, oriunde ar lucra, trebuie să să fie deschis spre noi oportunități și direcții de dezvoltare.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE