Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Croația adoptă norme pentru dezvoltarea proiectelor agrivoltaice

spot_img

Guvernul croat a luat o decizie importantă adoptând noi regulamente privind Legea privind Planificarea Spațiului, cu scopul de a defini și facilita implementarea instalațiilor agrivoltaice în sectorul agricol.

Această mișcare legislativă recentă vine ca răspuns la nevoia crescândă de energie verde și susținerea dezvoltării energiilor regenerabile în Croația. Potrivit noilor norme, instalațiile agrivoltaice pot fi amplasate pe terenuri agricole, parcele abandonate și locații care găzduiesc plantații permanente, precum vii și livezi de măslini.

Un aspect semnificativ al noii legislații este faptul că fiecare fermier are dreptul să instaleze astfel de instalații pe propriul său teren, facilitând astfel accesul la tehnologii mai ecologice și generatoare de energie verde. Potrivit estimărilor Asociației de Surse de Energie Regenerabilă din Croația (RES Croatia), potențialul de dezvoltare a proiectelor agrivoltaice în țară este impresionant, ajungând la 3 GW.

Cu o predominanță a hidroenergiei, care reprezintă aproximativ jumătate din producția de electricitate a țării, și o contribuție semnificativă a energiei eoliene cu aproximativ 14%, energia solară încă se află în stadiul incipient în Croația. Totuși, cifrele recente indică o creștere promițătoare a capacității instalate de energie solară. La sfârșitul anului trecut, energia solară a reprezentat doar 0,5% din mixul energetic al Croației, adică aproximativ 224 MW, dar până la sfârșitul lunii iunie a acestui an, cifra a crescut semnificativ la 2%, adică 306 MW, conform datelor furnizate de operatorul sistemului de distribuție, HEP ODS.

Odată cu implementarea noilor norme privind instalațiile agrivoltaice, se preconizează că Croația va face un pas semnificativ spre crearea unei infrastructuri mai ecologice și durabile în sectorul agricol și în industria energetică, contribuind astfel la protejarea mediului înconjurător și la obținerea de surse de energie curate și eficiente.

RECENTE

Edineț – noul Smart City al Moldovei

Servicii publice modernizate, digitalizate și bazate pe tehnologii prietenoase cu mediul au fost inaugurate...

Perspectivele dezvoltării energiei geotermale în Republica Moldova

În cadrul activităților proiectului GCIP Moldova, a fost organizat evenimentul „Investor Connect 2023”: Studiu...

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE