spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

De ce există atât de multe tipuri de prize în lume?

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Prizele reprezintă un aspect fundamental al vieții moderne, oferindu-ne acces la energie electrică și la o gamă largă de dispozitive electronice. Cu toate că pot părea asemănătoare în funcționalitate, prizele variază semnificativ în funcție de țară și regiune. Fiecare regiune are propriile sale norme și standarde pentru prize, în funcție de factori precum tensiunea electrică, frecvența curentului și forma mufelor. Iată o privire asupra câtorva dintre cele mai comune tipuri de prize utilizate în lume:

Priza tip A: Aceasta este una dintre cele mai răspândite prize și este utilizată în America de Nord, America Centrală și unele părți ale Americii de Sud și Asia. Are două pini așezați într-o formă paralelă și este proiectată pentru o tensiune de 120V.

Priza tip B: Similară prizei tip A, această variantă include, însă, un al treilea pin de împământare, care face ca priza să fie mai sigură din punct de vedere electric. Este, de asemenea, folosită în America de Nord, America Centrală, Asia și unele părți ale Americii de Sud.

Priza tip C: Această priză, cunoscută și sub numele de “Europlug”, este folosită în Europa și în multe alte regiuni din lume. Are două pini rotunzi și funcționează la tensiuni de 220-240V.

Priza tip D: Acest tip de priză este folosit în India, Sri Lanka, Nepal și alte țări din regiunea Indiană. Are trei pini într-un aranjament triunghiular și o tensiune de 220-240V.

Priza tip G: Utilizată în Regatul Unit, Irlanda, Singapore, Malaysia și unele alte țări, această priză are trei pini într-un aranjament specific și funcționează la tensiuni de 220-240V.

Priza tip I: Această priză cu trei pini plate este întâlnită în Australia, Noua Zeelandă, China și alte părți din Asia și Pacific. Tensiunea variază între 220V și 240V.

Priza tip J: Folosită în Elveția și Liechtenstein, această priză are trei pini rotunzi și funcționează la tensiuni de 220-240V.

Priza tip K: Acest tip de priză este specific Danemarcei și Groenlandei, cu trei pini rotunzi și tensiuni de 220-240V.

Priza tip L: Întâlnită în Italia și Chile, priza tip L are trei pini rotunzi și funcționează la tensiuni de 220-230V.

Priza tip M: Această priză cu trei pini rotunzi este folosită în Africa de Sud, India și alte câteva țări din regiunea Indiană. Tensiunea variază de obicei între 220V și 240V.

Alegerea corectă a prizei în timpul călătoriilor internaționale sau în timpul utilizării dispozitivelor importate este esențială pentru siguranța și funcționarea adecvată. Diversitatea tipurilor de prize din întreaga lume reflectă variabilitatea normelor și reglementărilor electrice, contribuind astfel la caracterul complex și interesant al infrastructurii electrice globale.

RECENTE

METRIX AmCham 2025: energie 4,46 și economie verde 5,44 – radiografia vulnerabilităților energetice și a potențialului de tranziție sustenabilă în Moldova

AmCham Moldova a publicat recent rezultatele indicatorului METRIX, instrumentul care măsoară percepţia comunităţii de...

De la gratis la 30.000 de lei: Guvernul impune tarife pentru autorizația integrată de mediu

Guvernul va examina săptămâna viitoare proiectul prin care se instituie Metodologia de calculare a...

Guvernul recalibrează legislația de audit și sprijin energetic: cadrul revizuit care protejează consumatorul vulnerabil

Săptămâna viitoare, la ședința de Guvern, ministrul energiei intenționează să prezinte un proiect de...

Simtel contractează 28 mil. EUR de la pentru finalizarea parcului fotovoltaic de 52 MWp din Giurgiu

Simtel Team (BVB: SMTL), grup românesc de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a...

SIMILARE

Ghid complet despre condițiile de licențiere pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile

Piața energiei regenerabile din Republica Moldova este reglementată de cadrul legal în vigoare, iar...

Raport ProCredit: Angajamentul pentru sustenabilitate și impactul asupra comunității

La ProCredit, angajamentul pentru transparență și sustenabilitate reprezintă o parte integrală a modului în...

Albedo: factor important în dezvoltarea parcurilor fotovoltaice

Albedo se referă la capacitatea unei suprafețe de a reflecta lumina solară. În contextul...

CADRUL LEGAL

Energetică  Legea nr. 174 din 21.09.2017 cu privire la energetică Legea nr. 117 din 23.12.2009 pentru aderarea Republicii...

INNOVATION LANDSCAPE FOR SMART ELECTRIFICATION

In order to achieve the collective goal to secure a carbon-neutral future, the global...