Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Dialog între autoritățile locale și stat: măsurile pentru atenuarea impactului social și de mediu în proiectul liniei Electrice 400 kV Vulcănești-Chișinău

spot_imgspot_img

Reprezentanții autorităților publice locale din centrul și sudul țării au fost informați despre măsurile, care urmează a fi întreprinse de stat, pentru atenuarea impactului social și de mediu în contextul construcției liniei electrice aeriene 400 kV Vulcănești-Chișinău, precum și implicarea primăriilor și consiliilor raionale în acest proces.

Consultările publice s-au desfășurat în perioada 23-29 noiembrie curent în 8 autorități publice locale din raioanele Taraclia, Cahul, Leova, Cimișlia, Hâncești, Ialoveni, UTA Găgăuzia și mun. Chișinău (comuna Băcioi).

Pentru prevenirea impactului social și de mediu, în cadrul proiectului, sunt prevăzute un șir de mecanisme și măsuri, care vor servi drept suport atât pentru reprezentanții autorităților publice, cât și pentru proprietarii terenurilor. Printre acestea se enumeră și crearea comitetelor de monitorizare a impactului social în fiecare localitate și centru raional din aria de construcție a liniei. Aceste comitete vor fi formate din reprezentanții autorităților publice din fiecare localitate și vor ajuta în soluționarea reclamațiilor, primite din partea populației de comun cu echipa de implementare a Proiectului și contractor.

În cadrul întrunirilor, reprezentanții comunităților au fost informați inclusiv despre obiectivele, beneficiile proiectului și importanța strategică a acestuia la nivel național, etapele și termenii de construcție a liniei, precum și despre pașii ulteriori de implementare a Proiectului care vizează continuarea consultărilor publice în fiecare localitate și dialog direct cu fiecare proprietar a terenurilor care vor fi expropriate.

În context, participanții au manifestat interes asupra cerințelor de mediu și sociale ale proiectului, menționând importanța de colaborare mai activă cu echipa de implementare a Proiectului pentru asigurarea unei comunicări eficiente și prevenirea riscurilor cu un impact negativ asupra localităților și oamenilor.

Construcția liniei electrice aeriene 400 kV Vulcănești – Chișinău este parte componentă a Proiectului de Dezvoltare al Sistemului Electroenergetic, finanțat de Banca Mondială.

Proiectul este unul de importanță strategică pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, contribuie la interconectarea sistemului electroenergetic național cu sistemul european ENTSO-E și asigură continuitatea livrărilor de energie electrică.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE