În Republica Moldova, întreprinderile mari vor putea achiziționa gaze naturale la tarife reglementate doar până la finalul acestui an, prin intermediul furnizorilor universali. Din 2025, aceste întreprinderi vor încheia contracte de achiziție pe piața liberă, unde prețurile vor fi negociate direct sau stabilite prin intermediul unei platforme de tranzacționare.
Ministerul Energiei a publicat o listă a întreprinderilor mari care vor avea obligația de a migra către piața liberă dacă nu au deja un contract activ cu un furnizor universal. Până la 1 ianuarie 2025, întreprinderile mari pot opta pentru contracte de furnizare reglementată cu furnizori dedicați, însă după această dată, ele vor fi nevoite să caute soluții pe piața liberă. Întreprinderile mijlocii vor beneficia de o perioadă de tranziție mai lungă, până la 1 ianuarie 2027, pentru a face acest pas.
Operatorul platformei de tranzacționare a gazelor naturale este compania BRM EST, parte a Bursei Române de Mărfuri. Aceasta oferă posibilitatea de achiziție a gazelor pe Ringul Gazelor Naturale din cadrul Pieței Contractelor Bilaterale (OTC).
Pentru consumatorii casnici și instituțiile publice, statul continuă să asigure existența furnizorilor universali și de ultimă opțiune, oferindu-le libertatea de a alege între piața liberă și cea reglementată. SA „Moldovagaz”, principalul furnizor de gaze naturale pentru consumatorii casnici, a început deja să achiziționeze gaze de pe bursă din luna mai a acestui an, marcând o tranziție spre piața liberă.