Un grup format din cinci deputați europeni reprezentând diverse grupuri politice subliniază importanța căldurii geotermale, în special când este integrată în rețelele de încălzire urbană, ca o resursă semnificativă și insuficient exploatată pentru Europa. Geotermia, o sursă de energie regenerabilă, sigură și locală, poate juca un rol cheie în procesul de decarbonizare a sectorului de încălzire, un aspect deosebit de relevant în cadrul obiectivelor europene legate de climă și energie.
Acești deputați, reprezentând cele mai importante grupuri politice din Parlamentul European, se aliniază în contextul European Green Deal, considerându-l o prioritate incontestabilă pentru atingerea obiectivelor climatice ale UE pentru 2030. Ei înțeleg că succesul acestui acord depinde de rapiditatea cu care putem implementa sursele regenerabile de energie pentru a înlocui sursele tradiționale de energie termică. Geotermia, fiind o resursă curată și ușor de accesat, poate juca un rol esențial în această tranziție.
Cea mai mare parte a cererii de energie din Europa provine din încălzirea și răcirea clădirilor, reprezentând peste jumătate din consumul total. Din păcate, peste 60% din această cerere este satisfăcută în prezent de combustibilii fosili. Prin urmare, reducerea emisiilor de carbon din sectorul de încălzire reprezintă o oportunitate majoră, iar încălzirea urbană geotermală se dovedește a fi o alternativă competitivă, ecologică și sigură pentru atingerea acestui obiectiv. Așadar, există o nevoie imperioasă de a extinde această sursă de energie.
Pentru a stimula soluțiile bazate pe piață, în special cele produse în Europa, este necesar să se dezvolte politici UE orientate către crearea cadrului potrivit pentru accelerarea adoptării surselor regenerabile de căldură și energie, asigurând în același timp securitatea energetică și accesibilitatea economică.
Un aspect important este scalabilitatea tehnologiei geotermale, care, în colaborare cu experiența în exploatarea subsolului provenită din industrii precum petrolul și gazele naturale, poate face energia termică mai accesibilă și poate contribui la diversificarea aprovizionării energetice a UE.
Când este combinată cu electricitatea regenerabilă pentru producerea de căldură, încălzirea geotermală urbană devine o sursă cu emisii zero. Extinderea rețelelor de încălzire geotermală urbană poate contribui semnificativ la reducerea emisiilor și la accelerarea decarbonizării sectorului de încălzire.
Pentru a realiza aceste obiective, deputații europeni solicită Uniunii Europene să furnizeze un cadru care să faciliteze procedurile de autorizare, să permită accesul ușor la datele de subsol și să sprijine extinderea rețelelor de încălzire urbană la temperaturi scăzute. Ei subliniază necesitatea elaborării unei strategii dedicate încălzirii urbane geotermale, similară cu strategiile existente pentru alte surse regenerabile, și îndeamnă Comisia Europeană să joace un rol cheie în identificarea obstacolelor, propunerea de măsuri de accelerare și consolidarea competitivității și rezilienței sistemelor de energie geotermală din UE.