Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Energia solară joacă un rol vital în menținerea funcționalității sistemului energetic al Europei în fața valurilor de căldură extreme

SURSĂREUTERS
spot_img
O vedere aeriană a panourilor solare printre copacii arși, în timp ce un incendiu de vegetație mistuie insula Rodos, Grecia, pe 27 iulie 2023. REUTERS/Nicolas Economou/Fotografie din arhivă.

O creștere semnificativă a producției de energie fotovoltaică în sudul Europei a jucat un rol important în evitarea unei crize energetice în timpul valurilor de căldură din ultimele săptămâni, când temperaturile au atins valori record și cererea fără precedent pentru aer condiționat.

Energia fotovoltaică este bine adaptată pentru a face față căldurii din timpul verii, deoarece radiația solară este cea mai puternică în cea mai fierbinte parte a zilei, când cererea de electricitate pentru răcire este, de asemenea, la cel mai înalt nivel. “Creșterea semnificativă a producției de energie solară compensează practic vârfurile cauzate de aerul condiționat,” a declarat Kristian Ruby, secretarul general al organizației din industria electricității, Eurelectric, referindu-se la situația din Spania.

Spania și Grecia se numără printre țările care au instalat mult mai multe panouri solare în fața prețurilor ridicate la energie din anul trecut și în căutarea unei securități energetice sporite legate de invazia Rusiei în Ucraina. Spania a adăugat un nivel record de 4,5 gigawați de capacități fotovoltaice anul trecut, ceea ce a dus la o producție de energie solară în luna iulie – o lună, în general, cu multă soare – mai mare decât în oricare altă lună până acum, a declarat operatorul rețelei electrice spaniole, Red Electrica.

Datele de la Ember arată că energia solară a furnizat aproape 24% din electricitatea Spaniei în iulie anul acesta, față de 16% în iulie 2022.

Când temperaturile au crescut și cererea de răcire a dus la un vârf de cerere de energie electrică în Sicilia pe 24 iulie, aproape jumătate din cererea în exces – care a totalizat 1,3 GW – a fost acoperită de energia solară, arată datele Refinitiv. Producția solară din Sicilia în luna iulie a acestui an a fost mai mult decât dublă față de iulie 2022. “Fără energia solară suplimentară, impactul asupra stabilității sistemului ar fi fost mult mai grav,” a declarat analistul Refinitiv, Nathalie Gerl.

În ciuda creșterii rapide, energia solară reprezintă încă o pondere relativ mică în mixul energetic al majorității țărilor, în care sursele de energie, inclusiv eoliana, gazul, cărbunele și energia nucleară, acoperă în mod tradițional marea parte a cererii pe parcursul anului.

Analiștii spun că un al doilea factor a contribuit la menținerea funcționării sistemelor energetice ale Europei în această vară: în ansamblu, cererea de energie a fost relativ scăzută.

Acest lucru a fost valabil încă din criza energetică a Europei din anul trecut, când Rusia a redus livrările de gaze către Europa. Prețurile la energie în Europa sunt încă ridicate în comparație cu nivelurile istorice – iar consumatorii și industria au răspuns prin utilizarea mai redusă a energiei electrice.

Căldura extremă din această vară a depășit uneori această tendință. Dar în ansamblu, cererea a fost sub nivelul normal – consumul mediu orar de energie electrică în Italia în iulie a fost cu 4,4% mai mic decât în iulie 2022, iar în Spania cu 3,6%, arată datele Refinitiv.

“Singurul motiv pentru care situația a fost suportabilă este mediul cu cerere redusă de energie electrică în care ne aflăm acum,” a declarat Nathalie Gerl de la Refinitiv.

Oamenii de știință se așteaptă ca schimbările climatice să facă valurile de căldură de genul celor din sudul Europei din acest an mai frecvente și mai severe în anii următori – ceea ce va adăuga o povară infrastructurii energetice a Europei.

“Într-adevăr, sistemele noastre energetice nu sunt concepute să facă față astfel de situații,” a spus Simone Tagliapietra, cercetător principal la think tank-ul Bruegel.

Chiar înainte de incendiile de pădure și temperaturile record din acest an, căldura și seceta din anul trecut au redus producția de energie hidroelectrică, au îngreunat transportul de combustibil pe apă și au determinat anumite centrale nucleare să-și limiteze producția, când răcirea acestora a fost restricționată de temperaturile ridicate ale râurilor.

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene săptămâna trecută, grupuri din industrie, printre care SolarPower Europe, au îndemnat factorii de decizie să accelereze investițiile în rețelele energetice și să promoveze proiecte care combină energia solară cu stocarea de energie, pentru a asigura o extindere suficientă a energiei solare pentru a îndeplini obiectivele de combatere a schimbărilor climatice.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE