Inițiată de către Secretariatul Comunității Energetice în toamna anului 2015, Școala de vară a Comunității Energetice are ca scop promovarea dezvoltării competențelor participanților în toate subiectele legate de energie printr-un program multidisciplinar dedicat. Cu ajutorul școlii, participanții urmează să înțeleagă sectoarele energetice în toată complexitatea lor și să le ofere o platformă de schimb și o contribuție la modelarea viitorului acestor sectoare. Școala de vară este susținută de o rețea de instituții academice și de cercetare din Comunitatea Energetică și nu numai.
Aceasta se adresează studenților postuniversitari (masterat sau doctorat) foarte motivați, cercetătorilor din toate disciplinele legate de energie, tinerilor profesioniști din instituțiile guvernamentale, companii, grupuri de reflecție și ONG-uri din regiunea Comunității Energetice.
În ceea ce privește găzduirea școlii, părțile contractante ale Comunității Energiei și participanții la Tratatul de instituire a Comunității Energiei sunt, pe rând, gazde ale școlii de vară.
Locul de desfășurare: Universitatea Tehnică a Moldovei
Data: 20 – 27 iulie 2024
Durată: 20-20 iulie 2024: 1 săptămână
Organizator: Universitatea de Stat din Moldova: Secretariatul Comunității Energetice
Credite: 3 ECTS (pentru masteranzi)
Perioada de înscriere: 22 ianuarie – 31 martie 2024
Taxe: Nu este necesară nicio taxă de școlarizare
Cazare: urmează să fie confirmată
Contact
Adrian Jasimi, Energy Community Summer School Coordinator
Managementul școlii de vară a Comunității Energiei
Dirk Buschle, Decan al Școlii de vară a Comunității Energiei
Dirk Buschle este director adjunct al Secretariatului Comunității Energiei din 2011 și a condus unitatea juridică a acestuia din 2007. În calitate de președinte al Centrului de negociere și soluționare a litigiilor din cadrul Comunității Energiei, el este, de asemenea, responsabil de soluționarea litigiilor și de negocieri și a acționat ca mediator în conflicte de profil înalt între investitori și state în sectorul energetic. Este un facilitator de negocieri certificat. Înainte de poziția sa actuală, Dirk a fost șeful de cabinet al președintelui Curții de Justiție a Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) din Luxemburg. Dirk este, de asemenea, profesor și titular al catedrei de politică energetică europeană la Colegiul Europei din Bruges. Predă cursul anual “Politica și guvernanța energetică europeană și internațională”. A absolvit Dreptul la Universitatea Constance, Germania, și și-a obținut doctoratul la Universitatea St. Gallen din Elveția. A publicat numeroase lucrări în diferite domenii ale politicii și dreptului european și a ținut prelegeri la Universitățile din Reykjavik, Constance și St. Gallen în calitate de profesor invitat.
Adrian Jasimi, Coordonator al școlii de vară
Dl Jasimi s-a alăturat Secretariatului Comunității Energiei în mai 2009 în calitate de expert în domeniul petrolului. Înainte de a veni la Secretariatul Comunității Energiei, a lucrat la Institutul de Petrol și Gaze din Albania până în 1994. În 1994, dl Jasimi s-a alăturat companiei britanice de petrol și gaze Premier Oil ca manager de proiect timp de 10 ani. În 2004, a început să lucreze în calitate de consilier petrolier și director de cabinet al ministrului energiei și industriei din Albania. În 2005, a fost numit din nou director de cabinet al ministrului Economiei, Comerțului și Energiei din Albania până în aprilie 2009. Dl Jasimi este implicat în numeroase negocieri în contracte de petrol și gaze. Are studii universitare de fizician.