Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

Europa de Sud-Est: zona de accelerare a energiei regenerabile

spot_imgspot_img

În martie 2023, UE a convenit asupra unei legislații mai stricte pentru a-și spori capacitatea de energie regenerabilă, ridicând obiectivul obligatoriu al UE pentru 2030 la cel puțin 42,5% – dacă nu chiar la obiectivul mai ambițios de 45%, ceea ce ar însemna aproape dublarea cotei actuale de energie regenerabilă în UE. Pentru a permite acest lucru, UE a introdus conceptul de “zone de accelerare a energiei regenerabile”, acordând statelor membre puțin peste doi ani pentru a identifica locații în vederea accelerării procesului de autorizare a noilor proiecte de energie regenerabilă.

În același timp, s-a ajuns la un acord istoric pentru o nouă lege privind restaurarea naturii care, dacă va fi adoptată oficial, va impune statelor membre să restaureze cel puțin 20% din terenurile și mările blocului comunitar până la sfârșitul deceniului. Această lege reprezintă un semnal clar din partea UE cu privire la rolul important pe care trebuie să îl joace natura pentru a ne ajuta să ne atingem obiectivele climatice.

UE și statele sale membre au acum o fereastră de oportunitate crucială pentru a asigura o tranziție energetică curată, ecologică și echitabilă – și pentru a îndeplini obiectivul Europei de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume.

O abordare integrată a planificării, pilotată de Secretariatul Comunității Energiei și de organizația non-profit de mediu globală The Nature Conservancy (TNC) în Europa de Sud-Est, ar putea fi cheia pentru țările vecine.

Trasarea unui viitor al energiei regenerabile

Comunitatea Energiei este o organizație internațională care reunește UE și nouă părți contractante din Europa de Sud-Est și Marea Neagră pentru a crea o piață energetică integrată. Începând din 2022, părțile s-au angajat împreună să își transforme economiile prin intermediul unor planuri naționale ambițioase privind energia și clima (NECP) pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Pentru a reforma, facilita și accelera rapid procesele de planificare și autorizare a proiectelor de energie regenerabilă din regiune, pentru a face posibilă această transformare, Secretariatul Comunității Energiei a semnat recent un parteneriat cu TNC pentru a implementa abordarea sa privind amplasarea inteligentă.

Metodologia de amplasare inteligentă utilizează o serie de seturi de date energetice, de mediu și socio-culturale pentru a identifica locațiile prioritare pentru energia regenerabilă. Dezvoltată în urma consultării cu experți și comunități locale, analiza poate fi utilizată pentru a ajuta factorii de decizie să vadă unde ar putea avea loc dezvoltarea fără a afecta zonele importante pentru biodiversitate sau pentru calitatea vieții oamenilor din apropiere. În urma implementării acestei abordări în SUA și India, TNC a văzut cum o amplasare inteligentă poate reduce costurile, scurta timpul de obținere a autorizațiilor și permite o tranziție mai echitabilă și mai pozitivă pentru natură.

Analiza amplasării inteligente a început deja în mai multe țări din Comunitatea Energiei, cu rezultate încurajatoare. În Serbia, cercetătorii TNC și experții locali au identificat 100 de locații în care energia solară ar putea fi dezvoltată pentru a acoperi 10% din consumul de energie al gospodăriilor, în beneficiul naturii și al comunităților locale.

Macedonia de Nord s-a dovedit a fi un exemplu deosebit de interesant pentru restul Europei. Această țară din Balcanii de Vest, care a fost dependentă din punct de vedere istoric de extracția de cărbune lignit pentru aproximativ 30% din producția sa de energie electrică și de importurile de gaz pentru încă 15%, s-a angajat să elimine treptat cărbunele până în 2027. Fiind una dintre primele țări din regiune care a pus în aplicare o licitație pentru noi proiecte solare în conformitate cu reglementările UE, a fost, de asemenea, prima parte contractantă la Comunitatea Energiei care a finalizat un NECP – angajându-se să crească ponderea surselor de energie regenerabilă în consumul său brut de energie la 38% până în 2030.

Potrivit unei analize realizate de TNC, Academia Macedoneană de Științe și Arte și Eko-svest, țara dispune de două ori mai mult teren decât este necesar pentru a satisface întreaga cerere de energie electrică prin amplasarea de instalații regenerabile pe terenuri industriale dezafectate, cum ar fi fostele mine de cărbune, precum și pe terenuri degradate și transformate. Această abordare reprezintă o victorie pentru natura din această țară cu o biodiversitate deosebită, care găzduiește o treime din speciile de mamifere și două treimi din speciile de păsări din Europa, dar și pentru comunitățile locale ale căror mijloace de subzistență au depins de minele care acum au dispărut.

Calea către 2030

În cadrul parteneriatului cu TNC, Comunitatea Energiei va servi acum drept centru regional pentru această abordare, creând un ghișeu unic pentru țările care doresc să simplifice și să accelereze procesul de autorizare și să accelereze implementarea proiectelor de energie regenerabilă care coexistă armonios cu natura și cu alte activități economice.

În timp ce Europa se grăbește să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic, țările din Europa de Sud-Est lasă cărbunele în trecut și planifică rapid un viitor mai regenerabil și mai favorabil naturii. Țările din întreaga Europă și din întreaga lume ar trebui să ia aminte.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE