img

INTREBARI FRECVENTE

Care este diferenta intre panourile termice si panourile fotovoltaice?

Panoruile termice si panourile fotovoltaice au scopuri diferite si fiecare funcționează în mod diferit. Ambele se montează pe acoperiș și au un aspect asemănător, însă primele au rolul de a încălzi apa menajeră, iar celelalte oferă energie electrică. Panourile solare termice au la bază același sistem de funcționare. Sunt compuse din colectoare solare, care trebuie montate în locuri în care pot absorbi energia solară. Prin intermediul acestora este încălzită apa, care mai apoi circulă în sistem cu ajutorul unei pompe cu consum redus de energie. Panourile fotovoltaice sunt formate din celule solare, care captează energia și o transformă în energie electrică. Practic, aceste celule absorb o parte din particulele de lumină, denumite fotoni, care cad pe suprafața lor. Cantitatea de energie produsă de fiecare foton trece printr-un cablu pentru a fi consumată sau înmagazinată în acumulatori.

Panourile solare fotovoltaice trebuie curățate?

Sistemele solare fotovoltaice de calitate sunt astfel construite încât se curăța singure atunci când plouă. Totuși, chiar și așa, este important să știti că cel mai mic obstacol între panou și soare va reduce semnificativ capacitatea întregului sistem de a produce energie. Printre cele mai întâlnite probleme sunt depunerile de noroi, frunzele, zăpada sau gheața. În cazul în care observati că suprafața panourilor este acoperită, este recomandat să le curatati. Curatarea se poate face cu apa folosind un furtun. Pentru ca panourile fotovoltaice se pot crapa daca intra in contact cu apa rece atunci cand ele sunt incalzite de lumina solara, este indicat sa le curatati seara. Singura excepție este gheața, care se va forma uneori iarna, însă este greu de înlăturat. Din acest motiv, este de preferat să nu interveniti. Se va topi singură odată cu apariția soarelui. În mod contrar, ati putea deteriora suprafața panourilor, reducându-le eficiența.

Panourile fotovoltaice functioneaza si in zilele innorate, la umbra?

Da, functioneaza dar panourile solare fotovoltaice vor produce mult mai puțină energie dacă sunt amplasate în umbră. Acestea trebuie montate într-o zonă în care soarele bate cât mai mult de-a lungul zilei. Dacă există ramuri care blochează razele solare, umbrind panourile, este recomandat să le inlaturati. Uneori nu este posibil ca suprafața acestora să fie în bătaia soarelui întreaga zi. Totuși, asigurati-va că nu sunt umbrite în intervalul orar 10-14. În această perioadă a zilei, sistemul va produce cea mai mare parte a energiei, deoarece soarele se află în cel mai potrivit unghi față de panouri.

Cât sunt de eficiente pe timpul iernii?

Chiar dacă locuiti într-o zonă montană, unde iarna ține mai mult decât în mod obișnuit, nu ar trebui să va îngrijorati cu privire la eficiența panourilor solare fotovoltaice. Ele nu sunt ineficiente în timpul sezonului rece. Ziua mai scurtă va avea un efect de reducere a cantității de energie produsă, însă panourile solare fotovoltaice vor continua să funcționeze normal. Un impediment ar putea fi depunerea zăpezii. În cazul în care este vorba de un strat foarte subțire aceasta va avea un impact redus asupra eficienței panourilor. Lumina reușește să străbată, producând astfel energie. Lucrurile se schimbă atunci când au loc căderi masive de zăpadă. Stratul de zăpadă trebuie îndepărtat regulat pentru a asigura buna funcționare a panourilor solare fotovoltaice. Panourile solare fotovoltaice sunt o sursă suplimentară de energie, ce trebuie luata in calcul. Pe lângă faptul că montarea lor poate rezulta în economii substanțiale, astfel de sisteme ajută la conservarea mediului și a resurselor naturale.

Unde este recomandat sa fie montate panourile fotovoltaice?

Panourile fotovoltaice pot fi montate atat pe acoperis cat si la sol. Majoritatea instalatiilor rezidentiale din Romania sunt montate pe acoperis dar amble variante au fost si sunt implementate in Romania de catre Alaska Energies Romania si echipa noastra de instalatori. Putem nota urmatoarele avantaje pentru montarea panourilor pe acoperisuri: Optimizarea spatiului – montate pe acoperis, nu mai trebuie sa pierdeti teren pentru montarea panourilor fotovoltaice. In continuare puteti sa profitati de spatiul ramas in curtea dumneavoastra. Extra protectie – panourile montate pe acoperis protejeaza tabla sau tigla de intemperii (zapada, ploaie) sau de efectele in timp ale radiatiei solare. Viteza in montare – panourile montate pe acoperisuri necesita un timp mult redus de montare in comparative cu panourile montate la sol. In ceea ce priveste sistemul de montaj la sol, avem urmatoarele aspecte care pot face diferenta intre cele doua tipuri de montaj: Marimea instalatiei – daca proprietatea dumneavoastra are mult teren neutilizat puteti instala mai multe panouri fotovoltaice si puteti produce mai multa energie electrica. Orientarea – pentru casele care nu au acoperisuri orientate spre sud, atunci instalatiile montate pe pamant va vor ajuta sa maximizati pontentialul de generare a energiei. Umbrirea – puteti alege sa montati panourile fotovoltaice in zona cea mai insorita de pe proprietatea dumneavoastra, evitand astfel zonele umbrite.

Care este inclinatia optima a panourilor fotovoltaice?

Unghiul de incidenta al luminii solare se modifica de la o ora la alta dar si de la un anotimp la altul. Pentru asigurarea unui randament maxim anual unghiul optim de inclinare a panourilor pentru Romania este de 34° fata de orizontala. In practica, acoperisurile din Romania corespund acestui grad de inclinare.

Ce sistem fotovoltaic am nevoie pentru casa mea?

Majoritatea clientilor ne ofera ca prima informatie suprafata locuintei lor. Cu toate acestea, informatia nu va este de folos in calcularea necesarului de panouri. Pentru aceasta intrebare raspunsul difera in functie de fiecare client in parte. Calculul se face in functie de consumatorii pe care urmeaza sa ii folositi, de timpul total de utilizare al acestora si de perioada zilei in care urmeaza sa ii folositi. In medie intr-o locuinta din Romania avem, pe scurt urmatorii consumatori: 1 frigider, 1 cuptor cu microunde, 1 masina de spalat, 1 TV, 1Laptop/PC, sistem de iluminat. In functie de lista consumatorilor din locuinta, inginerii Alaska Energies Romania urmeaza sa va calculeze un necesarul de productie/stocare Kwh pentru locuinta dumneavoastra. E bine de stiut ca in medie, o locuinta din Romania consuma 7Kwh/zi pentru care are nevoie de un sistem fotovoltaic cu o putere instalata de 3kWp. Exemplu de sistem fotovoltaic aici. Pentru mai multe detalii referitoare la sistemul fotovoltaic potrivit pentru consumul dumneavoastra un consultat Alaska Energies Romania va sta la dispozitie.

Care este diferenta dintre un sistem fotovotaic off-grid si un sistem fotovoltaic on-grid?

Exista doua tipuri de instalatii fotovoltaice astfel ca le vom explica pe rand. Sistemul fotovoltaic off-grid este, asa cum sugereaza si numele, un sistem deconectat de la retea, un sistem independent de reteaua nationala de electricitate. Sistemul fotovoltaic off-grid se poate monta in cele mai greu accesible zone, acolo unde conectare la retea este imposibila sau utiliza ca o alternativa la costurile ridicate ale racordarii la SEN. Principala diferenta intre cele doua sisteme fotovoltaice este faptul a un sistem fotovoltaic off-grid are nevoie de acumulatori pentru a stoca energia produsa pe timpul zilei. Sistemul fotovoltaic on-grid este, asa cum sugereaza si numele, un sistem conectat la retea, la sistemul national de electricitate. Acest tip de sistem fotovoltaic poate fii utilizat fara acumulatori, energia produsa fiind consumata in direct atunci cand este produsa sau transmisa cate SEN in timpul zilei si consumata seara. Mai multe detalii aici: (video). De asemenea, este important de notat ca incepand cu anul 2019 statul roman a implementat o campanie de stimulare a consumatorilor de energie verde acoperind pana la 90% din costurile unei instalatii fotovoltaice. Alaska Energies Romania are parteneri instalatori care vor fi selectati pentru acest program. Pentru mai multe puteti lua legatura cu unul dintre consultantii nostri la numere de telefon: 0217 965 865 / 0722 222 447 / 0787 787 990 / 0729 215 915.

Pot sa imi incalzesc casa cu un sistem fotovoltaic?

Sistemele fotovoltaice produc energie electrica, astfel ca puteti conecta orice consumator, in functie de nevoile locuintei dumneavoastra, inclusiv aparate de incalzit. Cu toate acestea trebuie sa luati in calcul faptul ca productia de energie electrica este mai redusa pe timpul iernii astfel ca sistemul trebuie proiectat la o capacitate mai mare.

Ce consumatori pot utliza daca am un sistem fotovoltaic?

Sistemul fotovoltaic produce curent identic cu cel procurat de la reteaua nationala de electricitate, astfel ca nu exista restrictii in ceea ce priveste consumatorii conectati la sistemul dumneavoastra. Cu toate acestea specialistii Alaska Energies Romania recomanda o previziune cat mai precisa a aparatelor ce urmeaza sa fie alimentate de la sistemul fotovoltaic pentru o dimensionare cat mai corecta a acestuia raportat la nevoile dumneavoastra.

Am nevoie de baterii/acumulatori pentru sistemul meu fotovoltaic?

cumulatorii se pot utiliza optional pentru sistemele fotovoltaice on-grid dar sunt parte obligatorie a sistemului fotovoltaic off-grid. Energia produsa pe timpul zilei de panourile fotovoltaice este stocata in baterii/acumulatori de unde este consumata ulterior.

Am nevoie de baterii/acumulatori pentru sistemul meu fotovoltaic?

Acumulatorii se pot utiliza optional pentru sistemele fotovoltaice on-grid dar sunt parte obligatorie a sistemului fotovoltaic off-grid. Energia produsa pe timpul zilei de panourile fotovoltaice este stocata in baterii/acumulatori de unde este consumata ulterior.

Care sunt costurile pentru o casa „normala”?

In medie, o locuinta din Romania consuma 7Kwh/zi pentru care are nevoie de un sistem fotovoltaic cu o putere instalata de 3kWp. Exemplu de sistem fotovoltaic si preturi aici. Pentru mai multe detalii referitoare la sistemul fotovoltaic potrivit pentru consumul dumneavoastra si o oferta de pret puteti accesa magazinul online sau lua legatura cu unul dintre consultantii Alaska Energies Romania care va stau la dispozitie. Detaliile de contact le gasiti aici.