Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Fațadare cu panouri fotovoltaice BIPV

SURSĂasca
spot_img

În regiunea Münster din vestul Germaniei, noul sediu administrativ al utilității municipale Gronau a inaugurat o fațadă inovatoare care generează energie solară ecologică. Compania BGT Bischoff Glastechnik GmbH a integrat modulele solare personalizate fabricate de ASCA – o filială a Grupului ARMOR și lider mondial în tehnologia fotovoltaică organică (OPV) – în sticla fațadei. Efectul vizual al ferestrei orientate spre stradă este menit să sublinieze temele energetice și de durabilitate, conform declarațiilor arhitecților implicați în proiect.

Acest concept inovator combină utilitatea modulelor solare transparente cu designul estetic al clădirii. Modulele cu film solar ASCA integrat, având dimensiunile 3,66 pe 2,25 metri, au fost aplicate pe fațada sudică a clădirii, alternând cu panouri de sticlă convenționale. Astfel, clădirea nu doar generează energie, dar și creează o senzație de adăpost în ciuda transparenței sale.

“Dimensiunea modulelor solare este de clasă mondială și nu este mai complicată de produs decât panourile de sticlă laminate obișnuite. Acest lucru reprezintă un punct de referință pentru integrarea fotovoltaică în construcții (BIPV)”, a subliniat Hermann Issa, vicepreședintele senior al ASCA responsabil de dezvoltarea afacerilor și managementul proiectelor.

În plus, proiectul demonstrează faptul că producția de elemente de fațadă cu activitate solară folosind produsele ASCA OPV este fezabilă și aduce o dimensiune estetică și funcțională în arhitectură. “Planificatorii și designerii nu mai trebuie să se îngrijoreze de obstacole tehnice, chiar și cu modulele personalizate de fațadă de această dimensiune enormă”, a adăugat Issa.

Energiea electrică este produsă prin intermediul celulelor fotovoltaice organice (OPV) aplicate pe folii cu un proces de imprimare special, reprezentând astfel o soluție durabilă și inovatoare pentru generarea energiei solare. Proiectul nu doar subliniază beneficiile energetice, ci și impactul pozitiv asupra esteticii clădirii și al mediului înconjurător.

Cu o suprafață totală de 222 de metri pătrați, fațada de sticlă a clădirii de administrație din Gronau exemplifică integrarea reușită a tehnologiei solare în arhitectură. Oricând este vorba de generarea de energie verde sau de crearea unui impact vizual plăcut, acest proiect este un exemplu elocvent al viitorului durabil.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE