ProCredit Bank se angajează să susțină o dezvoltare economică durabilă prin servicii financiare responsabile. În 2013, banca a lansat serviciul EcoCredit, fiind una dintre primele instituții financiare din Moldova care oferă credite „verzi” pentru finanțarea proiectelor de eficiență energetică, energie regenerabilă și inițiative ecologice. Aceste proiecte includ investiții care economisesc resurse și energie, valorifică resurse naturale regenerabile sau aduc beneficii ecologice, chiar și atunci când impactul nu este direct măsurabil.
ProCredit Bank oferă opțiuni flexibile de finanțare, inclusiv pentru sisteme fotovoltaice, cu termene de rambursare de până la 12 ani în MDL, EUR sau USD. Gajul necesar pentru finanțare este reprezentat de proiectul finanțat, iar durata de recuperare a investiției variază între 3 și 7 ani. Durata de viață a panourilor solare este de 25 de ani.
În plus, companiile pot beneficia de programe de sprijin, precum aplicarea cotei „0” TVA la import, economisind până la 20% din costurile inițiale, și granturi care acoperă între 10% și 15% din valoarea creditului. Mecanismul de contorizare netă permite reducerea facturilor de energie electrică la zero pentru proiectele cu o putere instalată de până la 200 kW.
Pentru a ghida clienții și angajații în implementarea proiectelor eficiente din punct de vedere energetic, ProCredit Bank a elaborat un set de instrucțiuni care descriu măsurile eligibile și criteriile necesare pentru a califica un proiect drept „verde”. Aceste măsuri includ evaluarea impactului asupra mediului și respectarea standardelor de sănătate și securitate.
Banca a implementat un sistem de management al riscurilor ecologice și sociale, bazat pe evaluarea continuă a portofoliului de credite. Cererile de împrumut de la întreprinderile implicate în activități considerate periculoase pentru mediu sunt respinse, iar analiza profundă a riscurilor de mediu este o parte integrantă a procesului de creditare.
ProCredit Bank promovează și inițiative interne ecologice, cum ar fi campaniile de eficiență energetică și reducerea consumului de resurse. Banca monitorizează consumul de energie și resurse, îmbunătățește eficiența energetică a birourilor și promovează utilizarea de materiale ecologice. Procesul de imprimare a fost reorganizat pentru a reduce consumul de hârtie, iar utilizarea produselor din plastic a fost redusă, înlocuindu-le cu alternative prietenoase cu mediul.