Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

G-Group Automation proiectează case pasive pentru un viitor sustenabil

spot_imgspot_img

Cum ar fi să locuiești într-o casă inteligentă, construită din materiale pur ecologice, în care sunt instalate o mulțime de tehnologii moderne de eficiență energetică?

Vitalii Guțanu s-a ambiționat să proiecteze astfel de locuințe, și-a prezentat ideea de afaceri inovativă la Competiția ”Moldova Eco Energetică 2023” și a devenit învingător la categoria ”Clădiri verzi”.

”Am o pasiune pentru tehnologiile regenerabile demult, am studiat la Facultatea de Energetică, am avut un schimb de experiență în Germania, așa că domeniul îmi era cunoscut. O perioadă am fost plecat din țară, iar când am revenit, am încercat să integrez toate cunoștințele acumulate într-un proiect pilot. Am văzut anunțul de aplicare la concurs anul trecut, dar eram la început de drum, așa că mi-am luat răgaz de un an și am implementat proiectul pilot, pe care l-am prezentat anul acesta și mă bucur că a fost apreciat și de juriu”, a povestit Vitalii Guțanu drumul său spre trofeul de la Gala ”Moldova Eco Energetică 2023” și premiul de 10.000 de dolari.

Potrivit lui, casele pasive reprezintă un concept inovator în construcția durabilă și eficientă energetic. Aceste locuințe sunt proiectate și construite pentru a minimiza consumul de energie, atât pentru încălzire, cât și pentru răcire, în comparație cu clădirile tradiționale.   

”Ideea de afacere este de a integra mai multe tehnologii într-o singură locuință – panouri fotovoltaice, panouri termosolare și alte surse de căldură, precum biomasa sau instalațiile geotermale. Noi am venit cu unificarea acestor tehnologii într-un sistem unic de încălzire prin instalarea unor rezervoare de acumulare termică, care ne permit să utilizăm toate aceste resurse”, a explicat tânărul antreprenor.

Mai mult, casele pasive pe care Vitalii Guțanu le propune clienților săi, sunt construite din materiale naturale reciclabile: lemn, paie și lut. Componența acestor locuințe face pereții ”să respire”, iar calitatea aerului este excelentă și nu sunt necesare sistemele complexe de ventilație.

”Un alt aspect important al acestor case este că oferim soluții pentru reducerea consumului de apă. Vorbim despre tehnologii care ne permit gestionarea resurselor de apă prin reutilizare și filtrare. De exemplu, o cantitate de apă poate fi reutilizată pentru irigarea gazonului”, a adăugat Vitalii.

Prin urmare, G-Group Automation va oferi servicii de consultanță și proiectare personalizată pentru sisteme de încălzire și automatizări în case pasive construite de la 0, dar și testarea caselor existente. Vitalii Guțanu este convins că piața imobiliară din țara noastră trebuie să se reorienteze spre aceste locuințe.

Autorul proiectului este convins că astfel de case contribuie la reducerea amprentei de carbon și oferă beneficii financiare pe termen lung, prin economii semnificative în factura de energie.

Inițiativa G-Group Automation, sub îndrumarea lui Vitalii Guțanu, de a proiecta case pasive reprezintă o etapă crucială în direcția unui viitor sustenabil și eficient din punct de vedere energetic. Prin combinarea tehnologiilor avansate de eficiență energetică cu materialele ecologice, aceste locuințe nu doar că reduc consumul de energie, dar contribuie și la îmbunătățirea calității vieții rezidenților.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE