spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

G-Group Automation proiectează case pasive pentru un viitor sustenabil

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Cum ar fi să locuiești într-o casă inteligentă, construită din materiale pur ecologice, în care sunt instalate o mulțime de tehnologii moderne de eficiență energetică?

RENERGY

Vitalii Guțanu s-a ambiționat să proiecteze astfel de locuințe, și-a prezentat ideea de afaceri inovativă la Competiția ”Moldova Eco Energetică 2023” și a devenit învingător la categoria ”Clădiri verzi”.

RENERGY

”Am o pasiune pentru tehnologiile regenerabile demult, am studiat la Facultatea de Energetică, am avut un schimb de experiență în Germania, așa că domeniul îmi era cunoscut. O perioadă am fost plecat din țară, iar când am revenit, am încercat să integrez toate cunoștințele acumulate într-un proiect pilot. Am văzut anunțul de aplicare la concurs anul trecut, dar eram la început de drum, așa că mi-am luat răgaz de un an și am implementat proiectul pilot, pe care l-am prezentat anul acesta și mă bucur că a fost apreciat și de juriu”, a povestit Vitalii Guțanu drumul său spre trofeul de la Gala ”Moldova Eco Energetică 2023” și premiul de 10.000 de dolari.

RENERGY

Potrivit lui, casele pasive reprezintă un concept inovator în construcția durabilă și eficientă energetic. Aceste locuințe sunt proiectate și construite pentru a minimiza consumul de energie, atât pentru încălzire, cât și pentru răcire, în comparație cu clădirile tradiționale.   

RENERGY

”Ideea de afacere este de a integra mai multe tehnologii într-o singură locuință – panouri fotovoltaice, panouri termosolare și alte surse de căldură, precum biomasa sau instalațiile geotermale. Noi am venit cu unificarea acestor tehnologii într-un sistem unic de încălzire prin instalarea unor rezervoare de acumulare termică, care ne permit să utilizăm toate aceste resurse”, a explicat tânărul antreprenor.

Mai mult, casele pasive pe care Vitalii Guțanu le propune clienților săi, sunt construite din materiale naturale reciclabile: lemn, paie și lut. Componența acestor locuințe face pereții ”să respire”, iar calitatea aerului este excelentă și nu sunt necesare sistemele complexe de ventilație.

”Un alt aspect important al acestor case este că oferim soluții pentru reducerea consumului de apă. Vorbim despre tehnologii care ne permit gestionarea resurselor de apă prin reutilizare și filtrare. De exemplu, o cantitate de apă poate fi reutilizată pentru irigarea gazonului”, a adăugat Vitalii.

Prin urmare, G-Group Automation va oferi servicii de consultanță și proiectare personalizată pentru sisteme de încălzire și automatizări în case pasive construite de la 0, dar și testarea caselor existente. Vitalii Guțanu este convins că piața imobiliară din țara noastră trebuie să se reorienteze spre aceste locuințe.

RENERGY

Autorul proiectului este convins că astfel de case contribuie la reducerea amprentei de carbon și oferă beneficii financiare pe termen lung, prin economii semnificative în factura de energie.

RENERGY

Inițiativa G-Group Automation, sub îndrumarea lui Vitalii Guțanu, de a proiecta case pasive reprezintă o etapă crucială în direcția unui viitor sustenabil și eficient din punct de vedere energetic. Prin combinarea tehnologiilor avansate de eficiență energetică cu materialele ecologice, aceste locuințe nu doar că reduc consumul de energie, dar contribuie și la îmbunătățirea calității vieții rezidenților.

RECENTE

METRIX AmCham 2025: energie 4,46 și economie verde 5,44 – radiografia vulnerabilităților energetice și a potențialului de tranziție sustenabilă în Moldova

AmCham Moldova a publicat recent rezultatele indicatorului METRIX, instrumentul care măsoară percepţia comunităţii de...

De la gratis la 30.000 de lei: Guvernul impune tarife pentru autorizația integrată de mediu

Guvernul va examina săptămâna viitoare proiectul prin care se instituie Metodologia de calculare a...

Guvernul recalibrează legislația de audit și sprijin energetic: cadrul revizuit care protejează consumatorul vulnerabil

Săptămâna viitoare, la ședința de Guvern, ministrul energiei intenționează să prezinte un proiect de...

Simtel contractează 28 mil. EUR de la pentru finalizarea parcului fotovoltaic de 52 MWp din Giurgiu

Simtel Team (BVB: SMTL), grup românesc de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a...

SIMILARE

Se pregătește proiectul care va stabili componența Comisiei pentru testarea inovațiilor în energie

Ministerul Energiei a anunțat inițierea elaborării unui proiect de dispoziție guvernamentală care va stabili,...

Un alt stadion european cu acoperiș fotovoltaic: Ernst Happel din Viena produce 3,8 GWh pe an

Ernst Happel Stadion din Viena, cel mai mare stadion al Austriei, a terminat recent...

Signal Iduna Park devine cel mai mare stadion cu acoperiș fotovoltaic din Germania

Borussia Dortmund și RWE au încheiat un parteneriat pe șase ani pentru a transforma...

Ministerul Energiei lansează inițiativa de elaborare a Strategiei de transformare digitală în sectorul energetic pentru 2025–2032

Ministerul Energiei anunță inițierea elaborării proiectului Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Strategiei de...

WIND RISE PLUS CONSTRUIEȘTE PRIMUL PARC FOTOVOLTAIC EST-VEST DIN MOLDOVA

Dezvoltatorul de proiecte de energie verde din Moldova, Wind Rise Plus, construiește primul parc...

ANRE ajustează intervalele tarifare pentru energia electrică în cadrul proiectelor demonstrative din SANDBOX

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a inițiat modificarea Hotărârii nr. 356 din...

Astana investește 190 de milioane de dolari într-un proiect Smart-City

Astana, capitala Kazahstanului, a semnat un acord de 190 de milioane de dolari pe...

CNED prezintă broșura „Eficiența energetică în întreprinderi” – ghid practic pentru companii

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) a elaborat broșura „Eficiența energetică în întreprinderi”. Broșura...

Ministerul Energiei organizează sesiune de instruire privind mecanismul Sandbox în energie

Ministerul Energiei anunță organizarea unei sesiuni de instruire adresate antreprenorilor, cercetătorilor, inovatorilor și experților...