spot_imgspot_img

Grant de aproape 5 milioane de Dolari pentru eficiență energetică în 46 de școli din țară

SURSĂCNED
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Republica Moldova va beneficia de asistență tehnică nerambursabilă, în valoare de 4,5 milioane de dolari, pentru implementarea proiectului „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova”. Parlamentul a ratificat Acordul de grant dintre Republica Moldova, Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

Grantul va acoperi cheltuielile pentru operaționalizarea unui mecanism durabil de finanțare în domeniul eficienței energetice în clădirile publice și pentru finanțarea auditurilor energetice ale clădirilor care vor fi renovate în cadrul proiectului.

Resursele financiare sunt destinate și pentru consolidarea capacităților angajaților Ministerului Energiei, Centrul Național pentru Energie Durabilă, Termoelectrica S.A. și ai UCIPE – Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică.

Proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova” are un buget total de 54,5 milioane de dolari SUA, dintre care 50 de milioane vor fi acordate sub formă de împrumut de către BIRD, iar 4,5 milioane sub formă de grant, oferite de Fondul Fiduciar Multidonator „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW)”.

Resursele financiare vor fi investite în renovarea energetică a 46 de școli din întreaga țară, precum și în modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică a municipiului Chișinău. Proiectul va îmbunătăți condițiile de studiu pentru aproximativ 46 mii de elevi, profesori și personal auxiliar. Se estimează că lucrările de renovare și modernizare vor conduce la o reducere de peste 50% a consumului de energie în clădirile vizate.

Proiectul „Tranziție durabilă prin eficiență energetică în Moldova” se va desfășura între 2024 și 2029 și va fi gestionat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE).

RECENTE

COP29 s-a încheiat: Peste 300 de miliarde USD anual pentru țările în curs de dezvoltare pentru combaterea crizei climatice

Conferința ONU privind Schimbările Climatice (COP29) s-a încheiat astăzi cu adoptarea unui nou obiectiv...

Dezvoltarea pieței energiei electrice și necesitatea implementării sistemelor de stocare

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a oferit o analiză detaliată a...

Guvernul va prelungi obligația de serviciu public pentru Energocom până în martie 2025

Ministerul Energiei a înaintat o propunere care se referă la extinderea perioadei obligației de...

Împrumut BERD pentru optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Chișinău

Guvernul Republicii Moldova va dezbate pe 27 noiembrie 2024 un proiect de hotărâre privind...

SIMILARE

Tehnologii și inovații pentru sectorul energetic la Moldova Eco Energetică pe 6 decembrie

Moldova Eco Energetică, evenimentul care recunoaște și sprijină inovațiile din domeniul energiei durabile, revine...

Seminar gratuit online pentru specialiștii în sisteme de încălzire

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) invită specialiștii din domeniul renovării sistemelor de încălzire,...

Numărul prosumatorilor din Moldova a crescut la 827, cu o capacitate instalată de 21 MW, prin mecanismul de Facturare Netă

Conform datelor prezentate de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) și furnizorii de energie...