spot_imgspot_img

Guvernul completează lista terenurilor expropriate pentru LEA Vulcănești–Chișinău

SURSĂmepiu
spot_imgspot_img

Hotărârea de Guvern cu privire la exproprierea terenurilor destinate construcției Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești – Chișinău a fost modificată, prin completarea listei cu 500 de terenuri suplimentar, în orașul Cimișlia, localitățile: Topala, Cenac, Ivanovca Nouă, Albota de sus și comuna Băcioi. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de către Executiv. 

RENERGY

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat importanța strategică a acestui proiect pentru securitatea energetică a Republicii Moldova: „Construcția LEA Vulcănești – Chișinău este un pas crucial în modernizarea infrastructurii electroenergetice a țării și în asigurarea unei alimentări stabile cu energie electrică pentru consumatori. Finalizarea acestui proiect până la sfârșitul anului 2025 va contribui semnificativ la creșterea rezilienței sistemului energetic.”

Terenurile au fost incluse la această etapă reieșind din necesitatea sistematizării și rectificarea informațiilor cadastrale, de către IP Cadastrul Bunurilor Imobile, dar și operării unor modificări la proiectul tehnic. „Având în vedere că în localitățile din Cimișlia era deja în derulare Proiectul de înregistrare și evaluare funciară, s-a decis includerea terenurilor după finalizarea procedurilor respective. Totodată, au fost operate anumite modificări la proiectul tehnic pentru anumite segmente, urmare a revizuirii amplasării unor piloni în vederea respectării tuturor cerințelor tehnice, de mediu și sociale  necesare în anumite zone specifice”, a explicat directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu.

Amintim că terenurile sunt expropriate permanent și temporar, iar proprietarii primesc despăgubiri din partea statului. Cele expropriate permanent sunt destinate construcției pilonilor și vor fi transmise în proprietatea statului, iar cele expropriate temporar vor rămâne în proprietatea persoanei, după finalizarea lucrărilor de construcție. Urmare a modificărilor la Hotărârea de Guvern, în total vor fi peste 5450 de terenuri expropriate, dintre care cca 900 vor fi expropriate permanent. 

Conform procedurii, urmare a aprobării completărilor Hotărârii de Guvern, în localitate menționate urmează a fi desfășurate ședințe de informare a publicului, cu participarea reprezentanților autorităților publice locale și tuturor proprietarilor/utilizatorilor de terenuri. Ulterior, aceștia vor primi propunerile de expropriere,  care conțin sumele cu titlu de despăgubiri. După recepționarea propunerilor de expropriere, se completează cererea și, se atașează documentele confirmative, care se expediază la adresa UCIPE (Chișinău, str. Alecu Russo 1, bloc A1, et. 16). După procesarea cererii, despăgubirile pot fi recepționate de către agenții economici – în conturile bancare specificate, iar de către persoanele fizice – la oficiile poștale, în termen de maxim 60 de zile.

Datorită importanței Proiectului, în ceea ce privește securitatea alimentării cu energie electrică a consumatorilor din Republica Moldova, lucrările de construcție a LEA 400 kV Vulcănești-Chișinău au fost declarate de utilitate publică de interes național, în conformitate cu prevederile Legii nr. 120/2022.Conform prevederilor legislației naționale, lucrările de construcție a liniei se desfășoară concomitent cu procedura de expropriere. Construcția LEA este parte a Proiectului de dezvoltare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova, finanțat de Banca Mondială, beneficiarul fiind ÎS Moldelectrica și consumatorii de energie electrică.

RECENTE

OPIS: Prețurile panourilor fotovoltaice rămân stabile pe final de an

Industria energiei regenerabile intră într-o perioadă de stabilitate aparentă, în care prețurile panourilor fotovoltaice...

Dorin Recean: Guvernul susține investițiile în energia regenerabilă pentru securitatea energetică a țării

Prim-ministrul Dorin Recean a avut, astăzi, o întrevedere cu reprezentanții Asociației Producătorilor de energie...

Planul Ministerului Energiei pentru consumul de energie din 2025 fără MGRES

Pentru a asigura livrarea continuă de energie electrică pe malul drept al Nistrului în...

Premier Energy Distribution a pregătit un program de posibile deconectări planificate începând cu 1 ianuarie 2025

Sectorul electroenergetic din Republica Moldova se confruntă cu dificultăți majore. La 16 decembrie a...

SIMILARE

Capacitatea de transport a gazelor prin granița Ucraina-Rusia indisponibilă pentru ianuarie 2025

Operatorul rețelelor de gaze din Ucraina (GTSOU) nu a oferit nicio capacitate pentru luna...

Anunț de ultimă oră: Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat demisia Ministrului Energiei

Astăzi, prim-ministrul Dorin Recean a susținut o conferință de presă în care a anunțat...

Regulamentul privind Registrul național al lucrărilor topografo-geodezice: Cadrul pentru dezvoltare, funcționare și gestionare

Guvernul urmează să elaboreze proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind modalitatea de ținere...