Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Încep lucrările de construcție a Liniei Electrice 400 kV Vulcănești – Chișinău

spot_imgspot_img

Încep lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău. Contractorul a primit accesul în teren pentru demararea lucrărilor, iar din data de 8 aprilie curent vor începe săpăturile de fundație în primele 3 localități din sudul țării, satele Congaz, Congazcicul de sus, Dezghingea.

În context, ministrul Energiei, Victor Parlicov a subliniat faptul că interconexiunile fizice cu România și, respectiv, cu sistemul energetic european înseamnă securitate energetică și aprovizionare sigură cu energie electrică a țării: „Pentru a ne integra în piața europeană a energiei, ne mai propunem alte 3 noi proiecte la care muncim și pe care le avem pe agenda priorităților – sunt 3 linii noi de înaltă tensiune: Strășeni – Gutinaș, Bălți -Suceava și Vulcănești – Arciz”.

În aceeași ordine de idei, Directorul General Î.S. Moldelectrica, Sergiu Aparatu a menționat că “Demararea lucrărilor noii linii electrice aeriene de 400 kV este un proiect ambițios realizat la peste 4 decenii distanță de la ultima construcție de o astfel de complexitate, care va aduce un aport la dezvoltarea piețelor de energie electrică în regiune. Această linie de conectare reprezintă un proiect strategic pentru realizarea conexiunii între nodurile electroenergetice Chișinău și Vulcănești care va facilita schimburile energetice între Republica Moldova și partenerii noștri din Uniunea Europeană, consolidând relațiile noastre și contribuind la diversificarea surselor de energie și la reducerea dependenței noastre de o singură sursă.”

Totodată, directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, a menționat că linia electrica Vulcănești – Chișinău va cuprinde circa 500 de piloni, poziționați la o distanță și înălțime sigură pentru oameni și localități: „Greutatea integrală a liniei va fi practic similară cu cea a Turnului Eiffel – circa 10 mii de tone, iar capacitatea noii linii va fi de circa 500 MW, o putere ce ar putea asigura circa 50% din consumul de energie electrică a țării în perioada cu sarcină maximă”.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE