Începând cu luna ianuarie 2025, nu a fost alocată nici o capacitate de transmisie pentru fluxurile inverse de gaz către Moldova, ceea ce adaugă o incertitudine suplimentară asupra fluxului de gaz rusesc către țară și întreaga regiune central-europeană. Acordul de tranzit al Ucrainei cu Rusia expiră la 1 ianuarie 2025, iar până acum nu au fost anunțate aranjamente pentru o posibilă prelungire.
Rezultatele licitațiilor de capacitate pentru luna ianuarie desfășurate astăzi, confirmă aceste temeri, deoarece nu a fost alocată capacitate pe mai multe puncte cheie de tranzit, conform datelor disponibile:
- Strandzha (TR>BG): intrare necorelată în BG (BOTAS upstream) – oferit 0 GWh/zi, alocat 0 GWh/zi;
- Strandzha 2 (TR>BG): intrare necorelată în BG (TurkStream upstream) – oferit 65,3 GWh/zi, alocat 27,1 GWh/zi;
- Negru Vodă 1/Kardam (BG>RO): ieșire corelată BG – intrare RO – oferit 102,9 GWh/zi, alocat 9,5 GWh/zi;
- Isaccea 1/Orlovka (RO>UA): intrare necorelată UA – oferit 10,35 milioane m³/zi, alocat 0 m³/zi;
- Grebenyky (MD>UA): ieșire necorelată MD – oferit 10,7 GWh/zi, alocat 0 GWh/zi;
- Grebenyky (MD>UA): intrare necorelată UA – oferit 900.000 m³/zi, alocat 0 m³/zi;
- Ungheni (RO>MD): ieșire necorelată RO – oferit 59,8 GWh/zi, alocat 47,6 GWh/zi;
- Ungheni (RO>MD): intrare necorelată MD – oferit 64,7 GWh/zi, alocat 48,3 GWh/zi.
Vulnerabilitatea Transnistriei și impactul asupra Moldovei
Logistic, gazul și capacitatea pentru a aproviziona Transnistria ar putea fi redirecționate prin sud, dar aceasta ar duce la costuri mult mai mari, pe care în final ar trebui să le suporte Moldova. În plus, Moldova depinde de electricitatea generată din gazul rusesc importat în Transnistria.
În prezent, Moldovagaz, controlată de Gazprom, importă gaz rusesc și îl furnizează prin intermediul unui terț consumatorilor transnistreni, care plătesc tarife de 10 ori mai mici decât cele din Moldova propriu-zisă. Lipsa unei viziuni clare a guvernului moldovean pentru integrarea Moldovei și Transnistriei ar putea plasa Chișinăul într-o situație dificilă, în care să fie nevoit să suporte costurile achiziției de gaz și capacitate alternative pentru a sprijini Transnistria.
De ce ar putea Gazprom să oprească livrările de gaz către Transnistria?
- Pentru a destabiliza Moldova înainte de alegerile parlamentare din 2025, posibil generând o criză umanitară, spun traderii.
- O criză umanitară ar putea forța Uniunea Europeană să convingă Ucraina să reînnoiască tranzitul.
Dacă tranzitul este reînnoit pentru Moldova, alți cumpărători europeni ar putea beneficia indirect de acest acord, solicitând tranzitul gazului rusesc prin Ucraina către regiunea central-europeană. Acest scenariu ar putea oferi o justificare oficialilor ucraineni să accepte un nou acord de tranzit fără teama de opoziția populației ucrainene, chiar și în contextul în care Rusia continuă atacurile asupra Ucrainei.
Rezervele și rolul României
În prezent, Transnistria dispune de rezerve de cărbune suficiente pentru a înlocui gazul în producerea de energie electrică timp de 50 de zile. Totuși, în funcție de evoluția evenimentelor, România, prin Transgaz, și filiala sa moldovenească VMTG ar putea juca un rol crucial. Reducerea temporară a tarifelor de transmisie în România și Moldova ar putea ajuta la diminuarea costurilor tranzitului până la găsirea unei soluții pentru finanțarea acestor cheltuieli.
Vor fi dispuse Transgaz și VMTG să facă acest pas pentru a sprijini Moldova în acest context complicat? Rămâne de văzut.
Moldova asigură gazul pentru sezonul rece
Pe de altă parte, SA „Moldovagaz” a finalizat în proporție de 100% achiziția volumelor necesare de gaze naturale pentru întregul sezon de încălzire octombrie 2024 – martie 2025, destinate malului drept al Nistrului. Procesul de achiziție, demarat în luna iulie 2024, a fost încheiat cu succes pe 12 decembrie 2024.
În total, au fost procurate gaze naturale în cantitate de 7 952 196 MWh, echivalentul a aproximativ 747,9 milioane m³, la un preț mediu ponderat de 47,88 EUR/MWh, ceea ce reprezintă aproximativ 509,15 EUR/1000 m³ sau circa 9 842,89 MDL/1000 m³. Livrarea gazului va fi asigurată până la Punctul Virtual de Tranzacționare (PVT) al Republicii Moldova.
Cantitatea de bază, de 7 443 773 MWh (circa 700,1 milioane m³), a fost achiziționată prin SRL „Bursa Română de Mărfuri (Romanian Commodities Exchange) Est” între august și decembrie 2024, inclusiv:
- 7 184 259 MWh (circa 675,6 milioane m³) pe piața GasForward (31 de tranzacții);
- 259 514 MWh (circa 24,5 milioane m³) pe piața SPOT (142 de loturi).
Restul de 508 423 MWh (circa 47,8 milioane m³) a fost procurat de la SA „Energocom”, în baza Hotărârii de Guvern nr. 365/2024 privind obligația de stocare a gazelor naturale.
În pofida acestor rezerve, provocările regionale și costurile ridicate asociate redirecționării gazului evidențiază vulnerabilitatea infrastructurii energetice a Moldovei și dependența sa de evoluțiile geopolitice din regiune.