Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Ministrul Energiei, Victor Parlicov a avut întrevederi cu miniștrii Comunității Energetice la COP28

spot_imgspot_img

La masa rotundă au fost evaluate progresele înregistrate până în prezent în construirea unei guvernanțe în domeniul climei și al energiei în cadrul părților contractante la Comunitatea Energiei în conformitate cu obiectivele energetice și climatice ale UE pentru 2030. Printre obiectivele discutate sunt reducerea, până în 2030, a emisiilor de gaze cu efect de seră ale UE cu 55% față de nivelurile înregistrate în 1990, reducerea consumului final de energie cu cel puțin 11,7 % față de previziunile privind consumul de energie estimat pentru 2030 și o cotă a energiei regenerabile de 45% din consumul final. La eveniment a participat și Comisara europeană pentru energie, Kadri Simson, directorul secretariatului Comunității Energetice, Artur Lorkowski, și alți oficiali.

Obiectivele ambițioase ale Republicii Moldova de decarbonizare a sectorului energetic către anul 2050 au fost subiectul discutat de ministrul Victor Parlicov în cadrul întrevederii cu directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol. Potrivit recentului raport World Energy Outlook 2023 al AIE, pentru a reuși menținerea încălzirii globale în limitele a 1,5 °C este nevoie de un acord global și acțiuni care să ducă la triplarea capacității globale de producere a energiei din surse regenerabile, dublarea ratei de îmbunătățire a eficienței energetice, reducerea cu 75% a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) de către companiile din domeniul petrolului și gazelor naturale și altele.

La întrevederea cu Ambasadoarea Canadei pentru schimbări climatice, Catherine Stewart, ministrul Energiei a discutat, printre altele, posibilitățile de susținere pentru electrificarea transportului în Republica Moldova, în special promovarea tehnologiilor vehicle to grid (V2Grid) și sprijinul Canadei pentru inovare și decarbonizarea națiunilor în curs de dezvoltare.

Republica cu Moldova este una dintre țările cele mai vulnerabile la schimbările climatice, în ciuda faptului că are o contribuție minoră la nivelul emisiilor globale a gazelor cu efect de seră. Pierderile anuale provocate de schimbările climatice se ridică la 2,13% din Produsul Intern Brut. În ultimii 130 de ani, temperatura medie anuală în Republica Moldova a crescut cu peste 1,2°C. Drept urmare, secetele, inundațiile de proporții, valurile de căldură, ploile torențiale și alte fenomene climaterice extreme au devenit tot mai frecvente.

Pentru a păstra planeta în condiții bune de trăit, țările lumii s-au angajat să mențină încălzirea globală sub 2°C, dar țintind 1,5 °C, iar pentru aceasta către anul 2050 statele urmează să devină neutre climatic, adică să elimine din atmosferă atât CO2 cât emit.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE