Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Moldelectrica este operator independent de sistem

spot_img

La 11 iulie 2023, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie din Moldova (ANRE) a emis o decizie finală certificând operatorul de sistem de transmitere a electricității (TSO) Moldelectrica ca operator independent de sistem. La aproape cinci ani de la prima cerere de certificare depusă de Moldelectrica, TSO este acum conform cu standardele europene privind dezangajarea.

În momentul emiterii deciziei finale, ANRE a luat în considerare în totalitate Opinia Secretariatului nr. 2/2023 din 12 mai 2023, care a ridicat preocupări cu privire la potențialele conflicte de interese care ar putea afecta independența TSO-ului. Între 12 mai 2023 și 11 iulie 2023, toate măsurile de siguranță recomandate de Secretariat pentru a aborda aceste riscuri au fost implementate: statutul Moldelectrica a fost modificat pentru a asigura planificarea independentă a investițiilor, un program de conformitate a fost adoptat de Ministerul Energiei (în calitate de proprietar al sistemului), un agent de conformitate a fost numit, iar toți reprezentanții statului în consiliile de administrație ale furnizorilor și producătorilor de stat au semnat declarații de imparțialitate.

Decizia finală include, de asemenea, condiții care trebuie îndeplinite în următoarele nouă luni pentru a asigura pe deplin independența TSO-ului, și anume consolidarea rolului Secretarului de Stat desemnat să exercite rolul Ministerului ca unic acționar al Moldelectrica și introducerea unor proceduri de selecție aplicabile pentru funcțiile de membri ai consiliului de administrație al Moldelectria (după expirarea mandatelor actuale), pe baza principiilor de merit și transparență, cu majoritatea membrilor selectați din afara administrației publice și întreprinderilor publice.

În urma certificării reușite a Moldelectrica ca ISO, Secretariatul a închis Cazul ECS-18/21 referitor la același subiect.

RECENTE

Edineț – noul Smart City al Moldovei

Servicii publice modernizate, digitalizate și bazate pe tehnologii prietenoase cu mediul au fost inaugurate...

Perspectivele dezvoltării energiei geotermale în Republica Moldova

În cadrul activităților proiectului GCIP Moldova, a fost organizat evenimentul „Investor Connect 2023”: Studiu...

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE