Tuesday, May 28, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Moldova: liberalizarea pieței gazelor naturale pentru întreprinderi mari și mijlocii din 2025

spot_imgspot_img

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate întreprinderile mari din Moldova vor fi obligate să achiziționeze gaze naturale exclusiv de pe piața liberă, la prețuri negociabile. Această măsură, anunțată de secretarul de stat al ministerului Energiei, Constantin Borosan, în cadrul Forumului gazelor naturale de la Chișinău, marchează o etapă crucială în reforma sectorului energetic al țării.

Potrivit declarațiilor oficialilor prezenți la eveniment, din 1 ianuarie 2027, aceleași prevederi vor fi aplicate și întreprinderilor mijlocii. Consumatorii casnici și instituțiile publice vor avea, de asemenea, libertatea de a alege între piața liberă și cea reglementată, având asigurată existența furnizorilor de serviciu universal și de ultimă opțiune.

Ministerul Energiei a fost la baza acestor reforme, realizând un efort considerabil pentru alinierea legislației din domeniul energetic la standardele Uniunii Europene. „Sistemul energetic european înseamnă diversitate, competitivitate și posibilitate de alegere”, a subliniat Borosan. „Pentru a crea o piață liberă, trebuie să ai infrastructura necesară, instituții puternice și voință pentru implementarea reformelor.”

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Alexei Taran, a evidențiat faptul că criza energetică generată de războiul din Ucraina a accelerat procesul de liberalizare a pieței gazelor naturale în Moldova. Împreună cu partenerii de dezvoltare, au fost implementate rapid reformele necesare pentru acest scop.

În sprijinul procesului de reformare, Comunitatea Energetică și-a reiterat susținerea pentru Moldova și Ucraina în integrarea în spațiul energetic european. Autoritățile moldovenești au fost apreciate pentru progresele înregistrate în dezvoltarea sectorului energetic.

Evenimentul, organizat cu suportul USAID prin Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA), în parteneriat cu BRM East Energy și Transgaz, a reunit peste o sută de participanți, inclusiv reprezentanți ai autorităților publice din Moldova și România, Secretariatul Comunității Energetice, operatori de sistem și traderi de gaze din regiune.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE