Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

Moldova și Ucraina au aderat la coridorul vertical de transport a gazelor naturale

spot_imgspot_img

Memorandumul de înțelegere în acest sens a fost semnat de către Vestmoldtransgaz, operatorul de sistem de gaze naturale din Republica Moldova, în cadrul Ședinței Ministeriale privind Conectivitatea Energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC), la care participă ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Lansat în 2016, coridorul vertical va integra acum gazoductul transbalcanic și va permite transportarea gazelor naturale dinspre Grecia până în Moldova și depozitele subterane din Ucraina. Gazoductul va putea transporta atât gaze de conductă din Azerbaidjan, cât și gaze naturale lichefiate (GNL) de la terminalele Revythoussa și Alexandroupoli.

De altfel, un prim lot de GNL destinat Republicii Moldova va ajunge la noua unitate plutitoare de stocare și regazificare (FSRU) de la Alexandroupoli, Grecia, săptămâna viitoare, reprezentând o achiziție de test efectuată de către Energocom. Ulterior, acesta va fi transportat spre Republica Moldova.

Coridorul vertical nu este un proiect tradițional de conductă unică, ci un sistem care conectează rețelele naționale de gaze existente și alte infrastructuri de gaze pentru a asigura tranzitul gazelor și pentru a contribui astfel la securitatea energetică.

În cadrul reuniunii CESEC, ce se desfășoară astăzi la Atena, operatorii de sistem de gaze din țările membre au semnat și un memorandum privind extinderea capacității gazoductului transbalcanic și funcționarea în revers a tuturor celor trei conducte, nu doar a uneia, ca în prezent.

Deși conducta transbalcanică are o capacitate nord-sud de 27 de miliarde m3/an, în prezent sunt disponibile doar 5 miliarde m3/an la granița româno-bulgară și 4 miliarde de metri cubi pe granița româno-ucraineană. Gazoductul transbalcanic a transportat istoric gaze rusești spre Balcani prin Ucraina, Moldova și România, însă a rămas inactiv după ce Rusia a direcționat, în 2020, exporturile de gaze spre Balcani pe liniile TurkStream 1 și 2.

Tot astăzi, s-a decis includerea în planul acțiuni CESEC a proiectelor de infrastructură energetică strategice pentru Republica Moldova – Linia Electrică Aeriană de 400 kV Vulcănești-Chișinău și LEA Bălți-Suceava.

De asemenea, CESEC a încurajat cuplarea piețelor pentru ziua următoare și intra-day și crearea unei piețe unice a energiei electrice între țările relevante membre ale Comunității Energetice.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE