Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

Noi funcții vacante în cadrul CNED. Vezi care sunt acestea

spot_imgspot_img

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) anunță că este în căutarea unui director, a membrilor Consiliului și a membrilor Comitetului de finanțare și risc. Termenele limită pentru depunerea dosarelor sunt 9 februarie pentru funcția de director, 26 februarie pentru Consiliu și 15 februarie pentru Comitetul de finanțare și risc. Detalii despre conținutul dosarelor și condițiile de participare pot fi găsite pe site-ul Ministerului Energiei: https://energie.gov.md/ro/content/cariera.

CNED, fostă Agenție pentru Eficiență Energetică, se transformă cu un model nou de guvernanță și va opera ca instituție publică autonomă. Consiliul va supraveghea activitatea instituției, iar Comitetul de finanțare și risc, format din 5 experți, va decide asupra finanțării proiectelor. Flexibilitatea operațională va facilita dezvoltarea de parteneriate internaționale.

Instituția va administra un fond de eficiență energetică rezidențială, un mecanism Super ESCO pentru sectorul public și programe precum Ecovoucher. Bugetul estimat pentru Fondul rezidențial în 2024 este de 455 milioane lei, iar pentru Ecovoucher se estimează 150 milioane lei. Resursele vor proveni parțial din schemele de obligații pentru eficiență energetică plătite de furnizori și vor fi susținute și de parteneri de dezvoltare, bănci comerciale și contribuțiile beneficiarilor.

Printre prioritățile CNED pentru 2024 se numără reabilitarea energetică în 20 de blocuri de locuit și acordarea de subvenții pentru eficientizarea energetică a aproximativ 1500 de gospodării casnice. În perspectivă, o creștere semnificativă a numărului și valorii proiectelor implementate este anticipată, pe măsură ce capacitățile instituționale se consolidează și mecanismele de finanțare intră în funcțiune, începând cu anul 2025.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE