Două noi proiecte de piste de biciclete fotovoltaice funcționează acum în Olanda, în cadrul unei inițiative lansate în 2018 de Rijkswaterstaat, agenția olandeză de gestionare a apei.
Compania franceză Colas și antreprenorul olandez de construcții BAM Royal Group au pus în funcțiune două piste pentru biciclete echipate cu module fotovoltaice în Țările de Jos.
Pistele de biciclete se întind fiecare pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați în provinciile Brabant de Nord și Olanda de Nord.
Tehnologia modulelor fotovoltaice oferă o eficiență de 21% pe metru pătrat. Celulele solare sunt protejate de un strat multiplu de rășină, iar arhitectura electrică a fost concepută pentru a reduce cantitatea de cabluri.
Cele două piste de biciclete vor produce 160 MWh/an de energie regenerabilă în primul an. Cele două proiecte fac parte dintr-o inițiativă lansată în 2018 de Rijkswaterstaat, care face parte din Ministerul olandez al Infrastructurii și Mediului. Drumurile solare din Olanda nu sunt un concept necunoscut. În 2016, o pistă de biciclete de lângă Amsterdam a fost dotată cu panouri solare, iar o alta a fost construită în 2020 în Utrecht. Cu toate acestea, fezabilitatea și viabilitatea economică a drumurilor solare rămân controversate.
De asemenea, guvernul olandez dezvoltă “Zon op Infra”, un plan de testare a viabilității producției de energie solară pe infrastructura rutieră. Planul include desfășurarea de instalații solare de-a lungul autostrăzilor și pe bariere de zgomot.
Autoritățile olandeze se străduiesc să identifice suprafețe pe care să amplaseze instalații fotovoltaice de mari dimensiuni din cauza lipsei de terenuri. În ultimii ani, institutele de cercetare și companiile private au încercat să demonstreze fezabilitatea proiectelor solare pe terenuri neagricole, inclusiv diguri, acoperișuri, suprafețe de apă pe uscat și în larg.
Translated with DeepL (https://www.deepl.com/app/?utm_source=ios&utm_medium=app&utm_campaign=share-translation)